13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Nemška kanclerka Angela Merkel pod udarom kritik zaradi uspeha Alternative za Nemčijo v Turingiji; jo bo nasledil Friedrich Merz?

Nemška kanclerka Angela Merkel se je zaradi velikega uspeha desne domoljubne Alternative za Nemčijo na nedeljskih deželnih volitvah v Turingiji znašla pod udarom kritik v svoji Krščansko-demokratski uniji. Njen glavni izzivalec v stranki Friedrich Merz je danes izid teh volitev označil za veliko nezaupnico vladi v Berlinu, še posebej pa kanclerki.

Friedrich Merz, bivši vodja poslanske skupine krščanskih demokratov in Krščansko-socialne unije (CDU/CSU) v bundestagu, je s temi besedami opisal zgodovinsko slab uspeh CDU v Turingiji. CDU je bila doslej najmočnejša sila v turinškem deželnem parlamentu, čeprav ni vodila tamkajšnje vlade. V nedeljo je z 21,8 odstotka glasov padla na tretje mesto, za skrajno Alternativo za Nemčijo (AfD) in zmagovito Levico.

Merz, ki se za razliko od sredinske usmeritve Merklove nagiba bolj na desno, je za nemško televizijo ZDF danes napadel veliko koalicijo v Berlinu, v ospredje kritik pa postavil Merklovo, ki da je jasno odpovedala, ko gre za politično vodstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Neukrepanje in pomanjkanje vodstva s strani kanclerke” se po njegovem mnenju kot “megla širijo po državi”. Kanclerko je posredno pozval, naj se s položaja poslovi prej, kot je to napovedala sama. “Ni mogoče, da bi sedanja vlada še dve leti nadaljevala tako, kot sedaj,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Merklova je odhod iz politike napovedala po koncu mandata sedanje vlade, kar bo čez dve leti.

Polom CDU v Turingiji, kjer je zmagala aktualno vladajoča Levica z 31 odstotki glasov, AfD pa se je z 23,4 odstotka glasov močno okrepila, ni bil prvi neuspeh te stranke v zadnjem času. Že septembra je oslabela v dveh drugih vzhodnonemških deželah – Saški in Brandenburgu. Tudi v teh dveh deželah se je okrepila AfD. Konservativni kritiki, zbrani predvsem okoli Merza, Merklovi očitajo, da je preveč na levi in da zaradi tega volivci CDU uhajajo k AfD – predvsem zaradi njene odločitve leta 2015, ko je vrata odprla nezakonitim migrantom in beguncem.

Merklova je upala, da je kritike pomirila že pred letom dni, ko je vodenje stranke, prav tako po nekaj volilnih neuspehih, prepustila zvesti politični sopotnici Annegret Kramp-Karrenbauer in napovedala umik s kanclerskega mesta leta 2021. A ji očitno ni uspelo, verjetno tudi zaradi niza nerodnosti in napak njene naslednice na čelu stranke – ki se v javnomnenjskih raziskava uvršča vse nižje in nižje. V vrstah CDU so vse bolj glasni tisti, ki terjajo, da Annegret Kramp-Karrenbauer na čelu stranke zamenja Merz, ki bi se nato lahko povzpel tudi na kanclerski stolček.

Kanclerko so danes v komentarjih kritizirali tudi nemški konservativni časniki. Die Welt je tako na primer ocenil, da je CDU pod vodstvom Merklove kriva za vzpon AfD. Še slabše gre trenutno koalicijski partnerici CDU v Berlinu, socialdemokratom (SPD). Ti se zaradi slabih volilnih rezultatov borijo za politični obstoj, decembra pa bodo odločali, ali bodo sploh še ostali v koaliciji. Razpad nemške velike koalicije bi vodil v predčasne volitve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine