7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Nemec obtožen vohunjenja za Rusijo v bundestagu

Piše: P.T.

Nemško tožilstvo je vložilo obtožnico proti Nemcu, ki naj bi ruski obveščevalni službi predal datoteke s tlorisi poslopij nemškega parlamenta. Obtoženi je delal za podjetje, ki ga je bundestag večkrat najel za preverjanje električnih naprav in je tako imel dostop do datotek s temi podatki, je danes sporočilo tožilstvo.

Predvidoma poleti leta 2017 se je moški, imenovan kot Jens F., “na lastno pobudo” odločil podatke predati ruski obveščevalni službi. “S tem namenom je pripravil nosilec podatkov z ustreznimi dokumenti v obliki pdf in jih poslal uslužbencu ruskega veleposlaništva v Berlinu, ki v glavnem dela za rusko vojaško obveščevalno službo GRU,” je v sporočilu, danes objavljenem na spletni strani zapisalo nemško zvezno tožilstvo.

Ta vohunska afera ni prva v nemško-ruskih odnosih. Nemška stran denimo Rusijo obtožuje, da so njeni hekerji leta 2015 izvedli kibernetski napad na bundestag in urad nemške kanclerke Angele Merkel, kar v Moskvi zanikajo.

Zadnji primer prihaja v občutljivem obdobju, ko so odnosi med državama močno obremenjeni zaradi dogajanja glede ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Ta se je po zastrupitvi z novičokom zdravil v Nemčiji, po vrnitvi v domovino januarja pa je pristal v zaporu.

Kljub napetim odnosom Nemčija vztraja pri izgradnji plinovoda Severni tok 2, ki bo povezal državi. Iz Rusije naj bi v Nemčijo prek tega plinovoda letno dobavili 55 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine