14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

Nemčija za podaljšanje nadzora na meji z Avstrijo za novih šest mesecev

Nemčija namerava nadzor na meji z Avstrijo podaljšati za šest mesecev, je v četrtek v Parizu napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Dodal je, da je Nemčija o podaljšanju nadzora meje, ki ga je uvedla ob evropski begunski krizi leta 2015, obvestila Bruselj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Seehofer je ob tem izrazil upanje, da bo zahteva Nemčije, ki je pogojena z varnostnopolitičnimi razmerami, upoštevana. Trenutni nadzor na meji med Avstrijo in Nemčijo se konča 12. maja, Seehofer pa je že marca napovedal, da si bo Nemčija prizadevala za podaljšanje.

Kot še navaja dpa, trenutno znotraj schengenskega območja, za katerega velja prost pretok ljudi, blaga in storitev, nadzor na meji poleg Nemčije izvajajo še Avstrija, Francija, Danska, Švedska in Norveška, ki pa ni članica EU. Vse države uvedbo nadzora na notranjih mejah schengenskega območja utemeljujejo z varnostnimi razmerami, ki so nastale ob begunski krizi leta 2015. Francija dodatno navaja tudi nevarnost terorističnih napadov.

Dodatni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja je trenutno omejen na šest mesecev in ga je možno podaljševati, a ga je treba vsakič znova utemeljiti.

“Tudi nam bi bilo ljubše, če bi prišlo do zaščite zunanjih meja EU, tako da nadzor na notranjih mejah ne bi bil več potreben, a dokler ni ustrezne zaščite zunanjih meja, moramo tukaj in tam zaščititi, nadzorovati tudi naše notranje meje,” je med delovnim obiskom pri francoskem kolegu Gerardu Collombu še dejal Seehofer.

Sorodne vsebine