9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Nemčija v primeru ruskega napada na Ukrajino ne bo odobrila novega plinovoda

Piše: Jože Jan

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je izjavila, da je bilo glede napetih razmer med Rusijo in Ukrajino dogovorjeno med ZDA in prejšnjo nemško vlado, da v primeru ruskega napada Nemčija ne bo odobrila novega plinovoda.

Kontroverzni novi rusko-nemški plinovod Severni tok II ne bo začel obratovati v primeru eskalacije na rusko-ukrajinski meji, v skladu z načelnim dogovorom doseženim med ZDA in Nemčijo, je izjavila vodja nemške diplomacije. Zaradi napetih varnostnih razmer je bilo »med Američani in nekdanjo nemško vlado Angele Merkel dogovorjeno, da v primeru nove eskalacije tega plinovoda ne bo mogoče zagnati,« je za nemško televizijo ZDF izjavila Annalena Baerbock.

Zunanja ministrica se je konec tedna udeležila srečanja G7, posvečenega napetosti z Rusijo.

Plinovod sta v zadnjih letih močno podpirala ruski predsednik Vladimir Putin in Angela Merkel, da bi zagotovila oskrbo Evrope s plinom, v številnih državah je pa bil deležen kritik. Evropske države menijo, da bi s tem plinovodom Evropa postala preveč odvisna od ruskega plina.

Zahodne države in Ukrajina z zaskrbljenostjo opazujejo, kako je Rusija mobilizirala na tisoče vojakov in tankov na mejo z Ukrajino, kar kaže na možnost ruskega napada na Ukrajino. Ruska vlada je napad odločno zanikala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine