21.2 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Nemčija Rijadu letos prodala za več kot 400 milijonov evrov orožja

Nemška vlada je samo letos odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja letalske napade v Jemnu in je v zadnjem času pod drobnogledom zaradi spornega izginotja savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

V odgovoru na poslansko vprašanje je ministrstvo zapisalo, da je nemška vlada od 1. januarja do 30. septembra letos Savdski Arabiji odobrila prodajo orožja v vrednosti 416,4 milijona evrov. Večjo prodajo orožja je v istem obdobju odobrila samo Alžiriji, in sicer v vrednosti 741,3 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V konfliktu v Jemnu je od marca 2015, ko je mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije na strani jemenske vlade začela posredovati proti uporniškim Hutijem, ki imajo podporo Irana, umrlo skoraj 10.000 ljudi. Konflikt je eno najrevnejših arabskih držav pahnil v hudo humanitarno krizo, vse strani v konfliktu pa Združeni narodi preiskujejo zaradi domnevnih vojnih zločinov.

Konservativna kraljevina je v zadnjem času pod drobnogledom tudi zaradi izginotja uglednega savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil 2. oktobra po vstopu na savdski konzulat v Istanbulu domnevno umorjen.

Nemški opozicijski stranki Zeleni in Levica sta po izginotju novinarja obnovili pozive k popolni ustavitvi nemškega izvoza orožja Savdski Arabiji.

Kot navaja dpa, so danes objavljeni podatki o prodaji orožja Savdski Arabiji pomembni tudi zato, ker bi izvoz orožja lahko pomenil kršitev koalicijskega sporazuma, podpisanega ob začetku četrtega mandata kanclerke Angele Merkel.

Na vztrajanje levosredinskih socialdemokratov (SPD) sporazum namreč določa, da vlada ne sme odobriti prodaje orožja nobeni državi, ki je neposredno vpletena v konflikt v Jemnu. Izjema sicer velja za države, s katerimi je Nemčija dogovore o prodaji orožja sklenila še pred nastopom sedanje vlade, navaja dpa.

Nemčija je lani v Savdsko Arabijo izvozila za 254,5 milijona evrov orožja. Največ ga je izvozila v Alžirijo, in sicer za 1,36 milijarde evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine