3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Nemčija rahlja mejni režim z Avstrijo in Švico, z Luksemburgom odprla meje

Nemčija in Luksemburg sta po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes znova odprla meje. Od polnoči lahko potniki na cestnih mejnih prehodih mejo prečkajo, ne da bi morali dokazovati ustrezen razlog. Nemčija je tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico.

 

Po podatkih zvezne policije v nemškem mestu Trier so znova odprli 12 mejnih cestnih prehodov z Luksemburgom, tako da potnikom ne bo več treba meje prehajati preko nadzorovanih prehodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vzpostavitev nadzora in zaprtje meja sta bila deležna kritik, saj so bila dovoljena samo nujna potovanja, večinoma tovornjakov, čezmejnih delavcev in medicinskega osebja.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je izrazil olajšanje ob vnovičnem odprtju meja. “Bil je že čas, da se je končalo,” je dejal. Z nemškim kolegom Heikom Maasom sta se danes sestala na slovesnosti ob reki Moselle na meji med državama.

Kot je ob tem dejal Maas, je odprtje meje z Luksemburgom pomemben znak na poti do postopne normalizacije potovanj v Evropi. “Evropa živi od tega, da je Evropa brez meja,” je dejal. Državljani Evrope z mejami ne bodo več razumeli, je nadaljeval in vztrajal pri cilju, da Evropa znova postane to, kar je bila.

Ocene, kako dolgo bi lahko trajalo do popolnega odprtja schengenskega območja brez meja, ni želel podati, češ da je to odvisno od uspešnosti boja proti pandemiji.

Nemčija je danes tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico. Mejo je odslej mogoče prečkati v obe smeri za obiske partnerjev, sorodnikov ter udeležbo na pomembnih družinskih dogodkih, poroča dpa.

Mejo bodo lahko prehajali tudi lastniki nepremičnin, kmetijskih zemljišč in gozdov ter skrbniki živali, je v petek zvečer sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Glede na razvoj pandemije novega koronavirusa nemško notranje ministrstvo načrtuje odpravo vseh omejitev potovanj med Nemčijo, Avstrijo, Švico in Francijo 15. junija na podlagi dogovora vseh zveznih dežel.

Po podatkih zvezne policije v Posarju pa so že v petek umaknili pregrade na okoli 35 mejnih prehodih med Nemčijo in Francijo.

Medtem na meji z Italijo do nadaljnjega ostajajo v veljavi vse omejitve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine