23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Nemčija pričakuje dogovor Slovenije in Hrvaške glede arbitraže

Nemška vlada tudi v tem mandatu ni spremenila stališča o arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško, od obeh držav pričakuje, da bosta dosegli dogovor o uresničitvi arbitražne razsodbe, je za Delo povedal Rainer Breul z nemškega zunanjega ministrstva. Poudaril je, da sta z uresničitvijo razsodbe obe strani lahko zgled za celotno območje.

 

Vlada nemške kanclerke Angele Merkel je že v prejšnjem mandatu poudarjala, da je mednarodno arbitražno sodišče dragocen instrument mednarodnega prava in ima pomembno vlogo v poravnavi meddržavnih sporov. Kot je za Delo na petkovi novinarski konferenci več ministrstev v Berlinu dejal Breul, se stališče ni spremenilo.

Poudaril pa je, da dogovor od obeh strani zahteva sodelovanje in pripravljenost na dialog. “Probleme je lažje rešiti znotraj EU kot zunaj nje. Z uresničitvijo razsodbe sta obe strani lahko zgled za celotno območje. Veste, da so tudi med drugimi državami na območju sporna vprašanja. Obe strani sta do zdaj potrjevali, da ne bosta naredili nobenih enostranskih korakov, ki bi lahko povzročili zaplete na meji, v to še naprej trdno verjamemo. Obe državi zato opominjamo, naj predložita konkretne in konstruktivne predloge za uresničitev razsodbe ter se skladno s tem sporazumeta,” njegove besede povzemajo v današnjem Delu.

Po prepričanju nemške vlade gre pri mednarodni arbitraži za dragocen instrument mednarodnega prava, ki ima pomembno vlogo pri poravnavanju meddržavnih sporov ne glede na vsebino razsodbe. Pomembno načelo pa je tudi, da se razsodbe upoštevajo in jih vpleteni uresničijo. Na vprašanje, ali bo nemška diplomacija sodelovala pri uresničevanju razsodbe arbitražnega sodišča, je Breul odgovoril, da to “vidimo kot zadevo med Slovenijo in Hrvaško, zato obe strani pozivamo h konkretnim in konstruktivnim korakom za uresničitev te razsodbe”.

Nemško zunanje ministrstvo je že po razglasitvi razsodbe arbitražnega sodišča poudarjalo, da je zaščita integritete mednarodnega sodišča v skupnem interesu vseh držav, članice EU pa morajo biti dober zgled za druge. “Ne vemo točno, kaj se bo v prihodnjih mesecih dogajalo, s stališča nemške države pa lahko samo še enkrat poudarim, da je treba odločitve arbitraže in sodišč spoštovati in uresničevati,” je takrat poudaril tedanji tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Martin Schäfer. “To je pomembno načelo mednarodnega prava in obe vpleteni državi naj bosta dober zgled drugim,” je dodal.

Na vprašanje, ali bo Nemčija Hrvaško in Slovenijo pozvala k spoštovanju odločitve mednarodne arbitraže, pa je odgovoril, da so to “že naredili in bomo počeli še naprej, na to se lahko zanesete”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine