6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Nemčija letos pričakuje za več kot 80 milijard evrov manj davčnih prilivov

Nemčija pričakuje, da bo letos zabeležila za 81,5 milijarde evrov manj prihodkov z naslova davkov kot lani, kar bi predstavljalo 10-odstoten padec. To bi bilo prvo znižanje prihodkov nemških javnih financ od časa finančne krize leta 2009, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Po tej oceni bodo imeli zvezni proračun, proračuni zveznih dežel in proračuni občin na voljo 98,6 milijarde evrov manj denarja, kot je bilo napovedano novembra in kot je bilo upoštevano v sprejetih proračunih.

Napovedi so slabe tudi za prihodnja leta. Do leta 2024 naj bi imela država na voljo 315,9 milijarde evrov manj, kot je bilo pričakovano lani jeseni.

Osnova za ocene davčnih prihodkov je spomladanska gospodarska napoved. Nemška vlada zaradi koronavirusne krize letos pričakuje najhujšo recesijo v povojnem obdobju, bruto domači proizvod naj bi se zmanjšal za 6,3 odstotka. Pričakovan je upad prilivov ne le od obrtnega in prometnega davka, ampak ob obsežni uvedbi skrajšanega delovnega časa tudi dohodnine, poroča dpa.

Nemško finančno ministrstvo ocenjuje stroške za protikoronsko pomoč na okoli 453,4 milijarde evrov samo v letošnjem letu. Poleg tega je še za več kot 800 milijard evrov garancij, ki bodo unovčene, če podjetja ne bodo mogla vrniti posojil.

To pomeni, da doslej predvidena nova zadolžitev zveznega proračuna v višini 156 milijard evrov ne bo zadostovala za pokritje stroškov pandemije. Finančni minister Olaf Scholz naj bi junija predstavil obsežen konjukturni paket ukrepov, ki naj bi pomagali, da se gospodarstvo postavi nazaj na noge, bodo pa zahtevali še veliko dodatnih milijard, poroča dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine