10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nemčija in Madžarska sta na isti poti, pravi nemška kanclerka

Nemčija in Madžarska sta na skupni poti, njuni gospodarstvi sta zelo povezani, je v ponedeljek v Berlinu dejala nemška kanclerka Angela Merkel, še pred pogovorom z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom.

 

    Angela Merkel je poudarila, da se je, razen na evropskih srečanjih, nazadnje srečala z Viktorjem Orbánom na proslavi ob 30-letnici odprtja meje v Sopronu avgusta 2019, ki ponazarja skupno pot dveh držav od padca berlinski zid.

    Gospodarsko sodelovanje med državama je izredno tesno, in to ne samo z Madžarsko, ampak z Višegrajsko skupino kot celoto, je zapisano v sporočilu za javnost, ki ga je skupaj z madžarskim premierjem izdala nemška kanclerka.

    Madžarski premier Orban pa je dejal, da je razvoj madžarskega gospodarstva “zelo, zelo pozitiven”, kar lahko pripišemo tudi EU.

Madžarska je začela v zelo težki situaciji, nato pa je s »pametnimi naložbami« in ekonomskimi politikami dosegla, da nima več težav z brezposelnostjo, ampak samo še s težavo najti primerno delovno silo za različna dela, je dejala Angela Merkel.     

    Glede prihodnjega sedemletnega proračuna EU je dejal, da sta državi v različnem položaju, Nemčija je dajalka neto prispevka, Madžarska pa neto prejemnica iz proračuna.

    Vendar vzhodne pokrajine Nemčije, ozemlje nekdanje NDR, nimajo enake ekonomske moči kot zahodne pokrajine, zato Nemčija “zelo dobro” razume pomisleke držav članic, ki zahtevajo sredstva Skupnosti, je dejala Angela Merkel.

    Razpravljali so tudi tudi o širitvi EU na Zahodnem Balkanu:  lokacija Madžarske je še posebej pomembna za dobre odnose z državami v regiji in za razvoj regije.

Na dnevnem redu pa so bila tudi vprašanja varnostne in obrambne politike, razpravljalo pa se tudi o migracijah ter o skupnih točkah in razhajanjih med državama.

Zadnje novice

Sorodne vsebine