2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Nemčija bi morala predstavljati steber varnosti Evrope, a ga ta ne predstavlja, je rekel vodja poljskega urada za nacionalno varnost

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Nemčija bi morala predstavljati steber varnosti Evrope, a ga ta žal ne predstavlja, je prepričan vodja poljskega urada za nacionalno varnost Paweł Soloch. Pri svojem stališču se je navezal na ravnanje Nemčije v primeru ruske invazije na Ukrajino.

V intervjuju za Poljsko agencijo Prasowa je bil poznavalec področja varnosti Paweł Soloch povprašan, če je mogoče v kontekstu ruske invazije na Ukrajino na Nemčijo gledati kot na steber varnosti Evrope. “Nemčija bi morala predstavljati steber varnosti, ampak ga ne”.

Nemčija je po besedah Solocha zelo pomembna država. “Predstavlja našega najboljšega ekonomskega partnerja v Evropi,” je poudaril in dodal, da bi si želeli, da bi ta zavzela jasno in odločno stališče glede ruske invazije. Po njegovih besedah je sicer res, da je bilo s strani Nemčije videti signale, da podpirajo napor Ukrajincev v boju proti Rusiji. Meni, da je bila vojaška pomoč Nemčije Ukrajini premajhna. “Zaenkrat je pomoč Nemčije, države, ki je vidno bogatejša od Poljske, manjša, kot je naša,” je kritično poudaril.

Foto: Printscreen

Po besedah vodje poljskega urada za nacionalno varnost so leta ekonomskega sodelovanja med Nemčijo in Rusijo prispevala k povišanju sredstev v proračunu, zaradi katerih je očitno Rusija prepričana, da si lahko privošči vojno v Ukrajini. Sodelovanje med državama je trajalo več desetletij in je bilo koristno tudi za Nemčijo, je še povedal. “To sodelovanje se je izkazalo za zelo nevarno za celotno Evropo”. 

Zaradi zamud pri dobavi orožja Ukrajini je bila Nemčija že večkrat predmet številnih kritik. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v intervjuju za televizijo ZDF povedala, da je v jeseni potrebno poskrbeti za dodatno dobavo orožja, da se bodo lahko Ukrajinci branili. V prihajajočem letu namerava Nemčija poslati za več kot 500 milijonov evrov orožja. Med drugim bodo poslani trije sistemi zračne obrambe Iris-T in več oklepnih vozil bergpanzer. Kot pravijo, bo to vplivalo tudi na modernizacijo ukrajinskih sil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine