31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Nemci ogrozili tajski nakup kitajske podmornice

Piše: Ivan Šokić

Kitajski načrti, da bi Tajski prodali podmornico so po vsem sodeč splavali po vodi. Zalomilo se je pri dobavi nemškega motorja. V Nemčiji so zavrnili dobavo motorja, ko so izvedeli, da se bo nahajal na podmornici, Tajska pa ne želi pristati na kitajski motor v podmornici, zavrača pa tudi zamenjavo za katero od rabljenih kitajskih podmornic.

Tajska vlada je načrtovala nakup kitajske podmornice z nemškim motorjem, a kakor trenutno kaže, od dogovora vrednega 403 milijone dolarjev, ki je bil podpisan leta 2017 ne bo nič.

Tajska si je sicer poleg že naročene podmornice želela kupiti še dve, a je bila leta 2020 prisiljena premisliti o prioritetah zaradi pritiskov javnosti. Zdaj pa so se pojavile težave tudi z že naročeno podmornico. “Ali moramo kupiti podmornico brez motorja?” se je pred novinarji spraševal tajski premier Prayuth Chan-ocha prejšnji teden.

Kitajsko podjetje China Shipbuilding & Offshore International Co. (CSOC), ki je gradilo podmornico za Tajce je načrtovali vgradnjo motorja nemškega proizvajalca MTU Friedrichshafen, a februarja 2022 so po poročanju Nikkei Asia prišle v javnost prišle informacije, da Nemčija ne namerava izročiti naročenega motorja Kitajski, na Kitajskem pa so posledično ustavili gradnjo podmornice.

Nemško veleposlaništvo na Tajskem je sporočilo, da Kitajska Nemčiji pred končnim podpisom pogodbe s Tajsko ni povedala, da se bo motor rabil na podmornici. Evropska unija namreč prepoveduje državam članicam izvoz orožja na Kitajsko, v tem dotičnem primeru pa Nemčija trdi, da je motor, ki bi bil vgrajen v podmornico na Kitajsko lahko kategoriziran kot orožje.

Kitajska je Tajki predlagala, da namesto nemškega motorja sprejmejo kitajski motor, ali pa vzamejo rabljeno kitajsko podmornico. Decembra 2021 je Kitajska eno od rabljenih podmornic podarila Mjanmarju. Tiskovni predstavnik tajske mornarice medem odgovoarja: “Zahtevamo izročitev podmornice opremljene z nemškim motorjem, kakor piše v pogodbi.” Na Tajskem so prepričani, da je imetje lastnih podmornic v tajskem nacionalnem interesu, saj imata podmornice tudi sosednja Indonezija in Malezija.

Vezi med Kitajsko in Tajsko so se začele krepiti po letu 2014, ko je s pomočjo vojaškega prevrata prišel na oblast trenutni premijer Prayuth. V obdobju med 2014 do 2018 se je količina orožja uvoženega v državo iz Kitajske povečalo za petkratnik vsote, ki je bila na Tajsko izvožena v letih pred vojaškim prevratom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine