13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nekdanji španski premier Rajoy se namerava posloviti od sveta politike

Donedavni španski premier Mariano Rajoy, ki je po izglasovani nezaupnici v torek napovedal tudi slovo z vrha Ljudske stranke, se namerava v celoti posloviti od sveta politike. Njegovega naslednika na čelu največje stranke v španskem parlamentu bodo na izrednem kongresu izbirali julija.

 

“Moj namen je popolnoma opustiti politiko, v življenju so še druge stvari, ki jih človek lahko počne, kot pa da se posveti politiki,” je dejal v današnjem pogovoru za radio Cadena Cope, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Imel sem izjemno intenzivno politično življenje in nima smisla, da bi tu ostal še dlje,” je dejal 63-letni politik, ki se ne namerava udeležiti niti julijskega kongresa, na katerem bo Ljudska stranka izbirala njegovega naslednika.

Rajoy, ki je bil premier od leta 2011, se je bil primoran s položaja posloviti, ker mu je parlament izglasoval nezaupnico. Predlog so zaradi odločitve sodišča, ki je v okviru obsežne korupcijske afere ugotovilo nezakonito financiranje stranke, vložili socialisti. Na premierskem stolčku ga je nasledil njihov vodja Pedro Sanchez.

V letih na čelu španske vlade se je Rajoy soočil s številnimi izzivi – preživel je tako reševanje španskega bančnega sektorja, volitve, po katerih se je moral zadovoljiti z manjšinsko vlado, in močno stopnjevanje teženje po neodvisnosti Katalonije.

Med tistimi, ki bi ga lahko nasledili na položaju predsednika Ljudske stranke, je tudi nekdanja obrambna ministrica Maria Dolores de Cospedal, trenutna namestnica predsednika stranke. Omenjata se tudi nekdanja namestnica premierja Soraya Saenz de Santamaria in predsednik severozahodne pokrajine Galicija Alberto Nunez Feijoo, ki je blizu Rajoyu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine