10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nekdanji prvi mož Nissana Ghosn menda prikril za 62 milijonov evrov prihodkov

Nekdanji prvi mož Nissana Carlos Ghosn je prikril za osem milijard jenov (62 milijonov evrov) prihodkov, kar je precej več od prvih sumov, danes poročajo japonski mediji. Sprva so namreč preiskovalci sumili, da je šlo za skrivanje okoli petih milijard jenov (39 milijonov evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci so Ghosna, nekdanjega predsednika Nissana, aretirali v ponedeljek. Njega in in zastopnika koncerna Grega Kellyja so takrat obtožili prikrivanja prihodkov v višini petih milijard jenov med junijem 2011 in junijem 2015.

Sedaj pa Ghosna sumijo prikrivanja precej večje vsote, saj naj bi v sledečih treh poslovnih letih prikril še tri milijarde jenov, danes poročata japonska časnika Asahi Shimbun in Nikkei. Uradno sicer poročanja časnikov organi pregona še niso potrdili.

Čeprav je Ghosn že za rešetkami, mu v skladu z japonsko zakonodajo grozi še ena aretacija na podlagi resnejših obtožb.

Ghosn in Kelly naj bi sicer prirejala tudi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev v višini štirih milijard jenov. Ob tem pa naj bi Nissan od leta 2002 Ghosnovi sestri plačeval 100.000 dolarjev (88.000 evrov) letno, čeprav ne obstajajo nobeni zapisi, da bi opravljala svetovalno delo za skupino.

Namestnik glavnega tožilca Shin Kukimoto je poudaril, da je Ghosnov primer “eden najbolj resnih tipov zločinov” na podlagi japonskega zakona o finančnih instrumentih. Nekdanjemu menedžerju tako grozi 10 let zaporne kazni.

Nissanov sedemčlanski upravni odbor je v Braziliji rojenega Ghosna v četrtek odstavil z mesta predsednika. Ghosn je podjetje vodil skoraj dve desetletji.

Gre za spektakularen padec moža, ki je oživil japonsko znamko in ustvaril zavezništvo s francoskim Renaultom ter domačim konkurentom Mitsubishi Motor. Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire in njegov japonski kolega Hiroshige Seko sta v četrtek v Parizu izrazila močno podporo nadaljevanju zavezništva.

Renaultov upravni odbor zaenkrat stoji izvršnemu direktorju Ghosnu ob strani, dnevne posle pa začasno opravlja njegov namestnik Thierry Bollore. Ta je v četrtek poudaril, da bo koncern ostal osredotočen na “nalogo ščitenja interesov Renaulta in trajnosti zavezništva”.

Upravni odbor Mitsubishi Motors naj bi o Ghosnu razpravljal v ponedeljek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine