11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Nekdanji newyorški župan in zvezni tožilec Giuliani se je pridružil Trumpovim odvetnikov

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je sprejel delovno mesto enega od odvetnikov predsednika ZDA Donalda Trumpa v zvezi s preiskavo ruskega vpletanja v volitve in oviranja pravosodja, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller. Trump je najel še dva odvetnika iz južne Floride, ki imata izkušnje s kriminalom belih ovratnikov.

Trumpov odvetnik Jay Sekulow je sporočil, da so najeli nekdanja zvezna tožilca Jane in Martyja Raskina, pa tudi Giuliani je bil nekoč zvezni tožilec na Manhattnu, kjer je preganjal kriminalce z Wall Streeta in mafijo, predvsem pa skrbel za lastno promocijo.

Giuliani se je s položaja zveznega tožilca prebil na položaj župana New Yorka, ki ga je zasedal od leta 1994 do leta 2001. Po terorističnih napadih na ZDA leta 2001 se je upokojil kot junak.

Delal je pri raznih odvetniških firmah, nekaj časa tudi v svojem svetovalnem podjetju, leta 2008 pa je neuspešno poskusil osvojiti republikansko predsedniško nominacijo. Na volitvah 2016 je odločno podpiral Trumpa, ki zanj na koncu presenetljivo ni našel položaja v vladi.

V svoji zadnji knjigi o Trumpu z naslovom Višja zvestoba nekdanji direktor FBI James Comey piše tudi o svojih izkušnjah z Giulianijem, ko je bil njegov nadrejeni v uradu zveznega tožilca Manhattna v 80. letih prejšnjega stoletja. Comey je kasneje prevzel Giulianijev položaj.

Za Giulianija navaja, da je podoben Trumpu pri nenehnem iskanju pozornosti medijev, kar ga je kot mladega tožilca leta 1987 navdušilo. Kasneje pa se je Giulianijev slog izpel in bodoči župan se je zameril ne le podrejenim, ampak tudi sodnikom.

Comey navaja, da nihče nikoli ni smel pozabiti, kdo je glavna zvezda, najnevarnejši položaj pa je bil med Giulianijem in mikrofoni.

Comey je opisal tudi kako je Giuliani med predsedniško kampanjo leta 2016 na ameriški televiziji Fox News in drugje nenehno zahteval kazenski pregon Hillary Clinton in zbadal FBI pod Comeyjevim vodstvom, ker se to ni zgodilo.

Comey, Giuliani, Mueller in drugi v vrhu FBI in pravosodnega ministrstva ZDA so po vrsti republikanci in dobri znanci, ki so si zaradi Trumpa skočili v lase in se znašli na nasprotnih bregovih.

Trump ima težave z najemanjem odvetnikov, ki nočejo delati za stranko, ki ne upošteva nasvetov odvetnikov. Zanimivo bo, koliko časa bo na delovnem mestu vzdržal Giuliani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine