16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Nekdanji britanski premier Tony Blair se zavzema za ponoven referendum o brexitu

Brexit brez dogovora bi bil katastrofa za vse, v trenutni situaciji, ko je proces izstopanja Velike Britanije iz EU postal popolna zmešnjava, pa bi bilo najbolj razumno, da bi o tem na referendumu ponovno odločalo ljudstvo, ocenjuje nekdanji britanski premier Tony Blair.

 

Ponovno odločanje Britancev na referendumu bi namreč v tej zmešnjavi ponudilo prepričljiv odgovor, je v Davosu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, v pogovoru za nemški spletni portal Deutsche Welle dejal Blair.

Pri tem je zavrnil kritike, da bi drugi referendum škodil demokraciji: “Vračamo se nazaj k ljudem, nikogar drugega ne sprašujemo, sprašujemo njih. Imeli smo 30 mesecev pogajanj, zdaj je poznavanje tega, kaj brexit dejansko pomeni, veliko večje. Veliko večje je razumevanje vseh vprašanj v zvezi s tem,” je dejal.

Blair je bil kritičen do obeh možnostih brexita – izstopa brez dogovora in do ločitvenega dogovora. Če bo Združeno kraljestvo ostalo v carinski uniji EU, bo moralo spoštovati pravila EU, ne bo pa imel London nobene besede pri odločanju o teh pravilih. Status tretje države v trgovinskih odnosih pa bo škodovalo poslovanju britanskih podjetij, ki so več kot štiri desetletja poslovala, ustvarjala odnose, trgovala in vlagala na podlagi skupnih evropskih pravil. “Tu je brexit, ki je nesmiseln, in brexit, ki je boleč. Nobena od teh izbir ni dobra,” je dejal.

Težava z dogovorom, ki ga je z Brusljem sklenila premierka Theresa May in ki ga je prejšnji teden britanski parlament zavrnil, je po Blairovih besedah v tem, da je “popolnoma dvoumen”. “Mislim, da ni niti za Evropo niti za Veliko Britanijo pametno, da odidemo, ne da bi vedeli, kakšna bo prihodnost,” je ocenil Blair.

Osnovni problemi, ki so vodili k brexitu, so priseljevanje in strahovi pred gospodarsko izključenostjo kot posledico globalizacije, je še ocenil. Vendar pa brexit ni odgovor na kateregakoli od teh vprašanj. “To je dilema, v kateri je Velika Britanija, in najti moramo pot iz nje,” je dejal nekdanji britanski premier.

Zadnje novice

Sorodne vsebine