6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Nekdanji brazilski predsednik že v brazilskem zaporu Curitiba

Bivši brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je v soboto po lokalnem času predal policiji. Bivšega brazilskega predsednika so nato s helikopterjem pripeljali v zapor v Curitibi, mestu na jugu Brazilije, kjer naj bi prestajal 12-letno zaporno kazen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred zaporom se je zbralo več podpornikov bivšega brazilskega predsednika, ki jih je policija razgnala z dimnimi bombami, solzivcem in gumijastimi naboji. V izgredih naj bi bilo ranjenih najmanj osem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na brazilske medije, so v zaporu Curitiba pripravili posebno zaporniško celico za bivšega predsednika, v kateri so mu na voljo postelja, miza, stoli in lastna kopalnica.

Lula je bil na 12 let zapora obsojen lani zaradi korupcije. Sodišče ga je spoznalo krivega, da je od velikega gradbenega podjetja kot podkupnino prejel stanovanje ob morju.

Bivši predsednik zanika, da bi storil karkoli narobe. Doslej je na brazilskih sodiščih izgubil vse pritožbe na obsodbo. Zavrnili so tudi njegove prošnje, da bi do konca pritožbenega postopka lahko ostal na prostosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine