14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Nekdanja uslužbenca Twitterja naj bi vohunila za Savdsko Arabijo

Nekdanja uslužbenca Twitterja in še en moški so bili v ZDA obtoženi, da so vohunili za uporabniki Twitterja, kritičnimi do savdske kraljeve družine. Glede na v sredo objavljene sodne dokumente, je trojica sodelovala, da bi po naročilu vlade v Rijadu razkrila podrobnosti glede lastništva kritičnih uporabniških računov.

 

Nekdanja uslužbenca Twitterja Ali Alzbarah iz Savdske Arabije in ameriški državljan Ahmad Abouammo sta obtožena vohunjenja v zameno za plačilo. Tretji obtoženec je savdski državljan Ahmed Almutairi. Po poročanju New York Timesa so savdski državljani tokrat prvič obtoženi vohunjenja znotraj ZDA.

Dvojica naj bi pridobivala osebne podatke uporabnikov Twitterja, med katerimi naj bi bili vidni kritiki savdske kraljeve družine, in jih s pomočjo Almutairija, ki je deloval kot nekakšen posrednik, predajala savdski vladi.

Kot je v sredo v izjavi sporočil ameriški tožilec David Anderson, so savdski agenti s pomočjo notranjih sistemov Twitterja iskali osebne podatke znanih savdskih kritikov in tisoče drugih uporabnikov Twitterja.

“Ameriška zakonodaja ščiti ameriška podjetja pred tovrstnim nezakonitim tujim vdorom,” je zapisal. Kot je dodal, ne bodo dovolili, da bi ameriška podjetja ali tehnologija postali “orodje tuje represije”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

41-letni Abouammo in 35-letni Alzbarah sta bila glede na sodne dokumente rekrutirana med letoma 2014 in 2015. 30-letni Almutairi, ki naj bi imel svojo podjetje za marketing v družbenih medijih, je bil posrednik med njima in še enim neimenovanim predstavnikom savdskih oblasti.

Abouammo naj bi za svoje delo prejel plačilo v višini več kot 300.000 dolarjev ter drago ročno uro znamke Hublot. Podatkov o plačilu, ki ga je prejel Alzbarah, ni, je pa decembra 2015 z družino hitro zapustil ZDA, ko ga je vodstvo Twitterja soočilo z njegovim nedovoljenim dostopanjem do podatkov okrog 6000 uporabnikov Twitterja, vključno z znanimi kritiki savdske kraljeve družine.

Vsi trije so obtoženi delovanja kot nezakoniti agenti tuje vlade, kar vključuje tako nezakonito lobiranje kot vohunjenje. Abouammo je obtožen tudi ponarejanja dokumentov in podajanja lažnih izjav ameriški zvezni policiji FBI. Službo pri Twitterju naj bi sicer pustil leta 2015.

Glede na navedbe pravosodnega ministrstva so Abouamma v torek aretirali v Seattlu, tako Alzbarah kot Almutairi pa sta na prostosti in naj bi bila v Savdski Arabiji. Za oba so izdali zaporna naloga, še piše AFP.

Savdska Arabija je pomemben zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu. Predsednik ZDA Donald Trump je ohranjal tesne vezi z državo kljub mednarodnim obsodbam umora do oblasti kritičnega savdskega novinarja Džamala Hašodžija oktobra lani na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine