24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Nekdanja haaška tožilka in sedaj uradnica ZN Louise Arbour ostro nad države, ki odstopajo od dogovora ZN o migracijah

Posebna predstavnica ZN za mednarodne migracije in nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Louise Arbour je kritizirala države, ki se umikajo od dogovora Združenih narodov o migracijah, med njimi Madžarsko, Poljsko, Češko, Avstrijo in Slovaško.

 

Nekdanja vrhovna sodnica Kanade je v torek poudarila, da je bil dogovor dosežen po dolgih pogajanjih med vsemi članicami ZN, razen ZDA, in vsaka država je imela priložnost zagovarjanja lastnih interesov ter pridobivanja koncesij od drugih. Zato je zanjo veliko razočaranje, da so si določene države premislile tako hitro po doseženem dogovoru.

ZDA so se umaknile že iz samih pogajanj, nekaj mesecev kasneje jim je sledila Madžarska. Od takrat dalje je več držav (Avstralija, Izrael, Poljska, Slovaška, Češka, Avstrija, Švica in Bolgarija) bodisi javno sporočilo, da odstopajo od dogovora, ali so obvestile ZN, da se umikajo od dogovora, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Arbourjeva je ob tem dejala, da je kljub temu pozitivno, da velika večina držav vztraja pri kooperativnem in neobvezujočem dogovoru, ki določa jasne cilje za varne in urejene migracije. Dogovor je po njenih besedah dober tako za migrante kot države.

“Nobenega dvoma ni, da bomo videli manj negativnih vidikov migracij, kot da se ljudje selijo kaotično in na nevaren način. Dogovor bo prinesel izboljšanje humanitarnih, razvojnih in gospodarskih ugodnosti migracij,” je dejala za uradni medij ZN UN News.

Glede migracij je opozorila, da imajo nekatere države že sedaj težave z demografijo in bodo morale, če bodo hotele ohraniti sedanje gospodarske standarde, morale sprejeti tuje delavce.

Dogovor o migracijah bo decembra formalno potrjen na konferenci v maroškem Marakešu in Arbourjeva pričakuje, da bodo države v Maroku povedale, kaj od njega pričakujejo, podale inovativne ideje in oblikovale partnerstva.

Na konferenci bodo sprožili tudi nova mrežo za migracije, ki bo pod vodstvom Mednarodne organizacije za migracije spremljala uresničevanje globalnega dogovora o migracijah in bo vključevala vse agencije ZN, ki se v okviru svojega mandata ukvarjajo z migracijami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine