-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Nekdanja finska notranja ministrica, ki je citirala Sveto pismo, bi lahko dobila do 6 let zapora

Piše: C. R.

Svet za družinske raziskave je sporočil, da je bil proti Päivi Räsänen, nekdanji finski notranji ministrici in vodji krščanskih demokratov, uveden kazenski postopek, ker je na svojem računu na Twitterju delila sliko iz Pisma Rimljanom 1,24-27.

V objavi na Twitterju je bila evangeličanska luteranska cerkev na Finskem kritizirana, ker se je pridružila paradi ponosa, poroča caldronpool.com. Objava je v preiskavi, Päivi Räsänen pa grozi do šest let zapora, če svojih obtožb ne bo preklicala. Tožilstvo trdi, da je tvit, v katerem so bile dobesedno citirane besede apostola Pavla, “užalil enakost in dostojanstvo homoseksualcev”.

Po navedbah članka v finskem tisku so bile obtožbe vložene v treh ločenih primerih. Ti primeri so povezani z Räsänenovimi krščansko-konservativnimi prepričanji o zakonski zvezi, ki jih je javno izražala v svojih zapisih na družbenih omrežjih.

V drugem članku je bila kot pravo žarišče obtožb navedena njena knjižica iz leta 2004 z naslovom Men and Women Made for Each Other: Homosexual Relationships Challenge the Christian Conception of Man. V knjigi krščanski demokrat trdi, da je homoseksualnost “spolna anomalija”. Kritizira tudi kulturno sprejemanje istospolnih porok in opozarja na nevarnosti represivnih zakonov, ki podpirajo LGBTQ in temeljijo na samovoljnih predpostavkah.

Räsänenova je bila obtožena sovražnega govora, vendar je to zanikala. Tožilcem je dejala: “Ne vidim, da bi kakor koli užalila homoseksualce, saj sem se vedno zavzemala za zaščito in spoštovanje njihovega človeškega dostojanstva in človekovih pravic.”

Po navedbah Sveta za družinske raziskave je bil Räsänenova odločena, da bo poskrbela za spoštovanje svobode govora in veroizpovedi, “ki ju zagotavljajo mednarodne konvencije in [finska] ustava”.

Finska je leta 2017 uzakonila poroke istospolnih parov, vendar je bila omenjena knjiga objavljena že veliko prej, leta 2004.

V Zahodni Evropi je vse več fizičnih in pravnih napadov proti kristjanom. Omejitve svobode izražanja so v tako imenovanih naprednejših državah celine postale stalnica. Pred kratkim smo poročali, da je neka šola v Angliji prijavila kaplana protiteroristični službi, ker je učencem dejal, da se jim ni treba strinjati z ideologijo LGBTQ. Britanska policija je aretirala tudi nekega drugega pastorja, ker je pridigal o tradicionalnem družinskem modelu. Vasarnap.hu je poročal tudi o nedavnem poročilu, ki kaže, da je v Franciji protikrščanstvo v porastu.

Vir: vasarnap.hu s posredovanjem UME, našim partnerjem v mednarodnem medijskem sodelovanju

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine