18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Nekateri suženjski zdravniki se kljub ukinitvi programa izmenjave ne želijo vrniti na Kubo. Bolsonaro vsem pripravljen podeliti politični azil!

Kuba je ukinila program izmenjave zdravnikov z Brazilijo, namesto, da bi jim omogočila, da prejemajo polno plačilo za svoje delo in, da s seboj v Brazilijo pripeljejo svoje družine. Kljub temu se mnogi zdravniki, ki so v Braziliji delali v naravnost suženjskih razmerah, v domovino ne nameravajo vrniti.

Novoizvoljeni brazilski predsednik Jaír Bolsonaro, ki mandat nastopi 1. januarja je med drugim zahteval, da zdravniki v okviru programa izmenjave Mais Médicos (“Več zdravnikov”) prejmejo polno plačilo za svoje delo, prav tako pa bi morali opraviti strokovne teste, da bi dokazali, da so njihove sposobnosti primerljive s tistimi od brazilskih zdravnikov. Bolsonaro je zahteval tudi, da Kuba omogoči zdravnikom v programu izmenjave, da s seboj v Brazilijo pripeljejo tudi svoje družine. Kuba se je na to odzvala z ukinitvijo programa, zdravnikom pa je kupila letalske karte za povratek v domovino in jim sporočila, da jih pričakuje takoj, ko bo možno. Kljub temu se mnogi zdravniki ne želijo vrniti na Kubo, Bolsonaro pa je po poročanju portala Breitbart izrazil pripravljenost, da vsem takšnim zdravnikom podeli politični azil.

Socialistična država jim je pobrala vsaj 70 odstotkov prihodkov
Castrov režim je zdravnikom pobral minimalno 70 odstotkov njihovega plačila, z namenom lažjega nadzora pa zdravnikom Kuba ni dovolila, da bi s seboj pripeljali tudi družine. Prav tako zdravniki tekom dela v Braziliji niso smeli obiskovati svojih družin na Kubi. Na račun programa je kubanski režim letno ustvaril do 11 milijonov dolarjev dobička, po poročanju Breitbarta pa bo z ukinitvijo režim izgubil do 332 milijonov dolarjev prihodkov. Zaradi suženjskih razmer je 30-letni kubanski zdravnik Andrea Brea Sánchez za O Globo povedal, da rajši ostane v Braziliji in pobira smeti, kot pa, da bi se vrnil na Kubo. Vlada mu je že rezervirala vozovnico za povratek v domovino, on pa se ni nameraval vrniti in po vsej verjetnosti ga bo kubanski režim upošteval kot dezerterja, kar pomeni, da se na Kubo ne bo mogel vrniti 8 let. Nekateri pa so se znašli tudi na druge načine, Adrián Estrada je za časopis Folha pojasnil, da je program Mais Médicos zapustil leta 2016 po poroki z brazilsko državljanko.

Program Mais Médicos uvedla koruptivna levičarska predsednica Dilma Rousseff
Brazilija je v okviru programa Mais medicos, ki ga je uvedla nekdanja levičarska predsednica Dilma Rousseffgostila približno 8000 kubanskih zdravnikov, delovali pa so pretežno v revnejših in podeželskih območjih. Rousseffovo so sicer v postopku ustavne obtožbe z mesta predsednice odstavili leta 2016 po tem, ko se je skupaj s svojim predhodnikom Luízom Inaciom Lulo da Silvo znašla v središču korupcijske afere Lava jato (avtopralnica), v okviru katere je bilo med drugim razkrito, da so denar državnih podjetij izkoriščali za financiranje predvolilnih kampanj svoje Delavske stranke (PT). Lula sicer trenutno prestaja 12-letno zaporno kazen, preiskave proti Rousseffovi pa so še v teku. Veliko Brazilcev je uvedba programa sicer razjezila, ker so mnogi brazilski zdravniki zaradi tega izgubili službo, saj je delo njihovih kubanskih kolegov mnogo cenejše.

J. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine