0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ne glede na zahtevo Bruslja, da schengenska meja ostane zaprta do 15. junija, Hrvaška odpira meje za državljane EU

Hrvaška bo omogočila vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je danes potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Po vstopu na Hrvaško bo treba spoštovati vse epidemiološke ukrepe, med katerimi ni več obvezne 15-dnevne samoizolacije.

 

Božinović je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite napovedal, da bodo potnike na mejnih prehodih seznanili s priporočili epidemiologov. Ocenil je, da bosta odprtje meje in ugodna epidemiološka situacija olajšala tudi meddržavne dogovore o vnovičnem zagonu turizma.

Hrvaški štab civilne zaščite je prav tako danes odločil, da bodo hrvaškim državljanom, tudi tistim, ki imajo bivališče v drugih državah, omogočili potovanja čez mejo ob spoštovanju vseh priporočil epidemiologov.

Hrvaška bo v ponedeljek sprožila tretji korak rahljanja epidemioloških ukrepov. Med drugim bodo znova dovolili javni promet med županijami. Odprli bodo vrtce in šole za nižje razrede osnovne šole kot tudi gostinske lokale in nakupovalna središča. Svoja vrata bodo po več tednih znova odprli narodni in naravni parki, delovati bodo začele avtošole, stavnice in igralnice. Dovoljeno bo zbiranje največ deset oseb na javnih krajih namesto dosedanjih največ pet.

Božinović je danes napovedal, da bodo kmalu objavili tudi priporočila za vnovično organizacijo kulturnih dogodkov. Najprej bodo omogočili nadaljevanje dela filmskim ekipam in snemalcem glasbenih vsebin, od 18. maja pa naj bi se življenje vrnilo v kine, gledališča in na koncertna prizorišča, je povedal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite.

Medtem pa so okrepili epidemiološke ukrepe na otoku Brač, kjer so v petek zabeležili 22 primerov okužbe z novim koronavirusom. Gibanje po otoku ali z njega je možno le z dovolilnico. Opravili so dodatna testiranja, da bi ugotovili razsežnost okužb na tem med turisti zelo priljubljenem dalmatinskem otoku.

Na Hrvaškem je od petka popoldan za covidom-19 zbolelo še 15 oseb, ena oseba pa je umrla. Doslej se je okužilo 2176 ljudi, 87 jih je umrlo, 1726 pa ozdravelo.

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine