24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

“Ne berite Korana, ne žalujte ob mojem grobu” sporočil iranski protestnik pred usmrtitvijo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Iranske oblasti so v ponedeljek izvedle že drugo usmrtitev, povezano s protesti, ki državo pretresajo že skoraj tri mesece. Javno so obesili 23-letnega Madžida Reza Rahnavarda, iranskega rokoborca, ki je bil aretiran po protestu. Njegova zadnja želja, ki jo je zapisal tudi v oporoki, je bila, naj za njim ne žalujejo, naj na pogrebu ne berejo Korana, ampak naj praznujejo.

Njegove zadnje besede odražajo želje številnih mladih Irancev, ki živijo pod teokratsko tiranijo. Na vprašanje, kaj je zapisal v oporoki, je dejal: “Kjer želim biti pokopan, ne želim, da bi kdorkoli žaloval ob mojem grobu, ne želim, da bi brali Koran ali molili, le da bi praznovali in predvajali veselo glasbo,” je bila zadnja želja Madžida Reza Rahnavarda.

Po navideznem sojenju so Rahnavarda v ponedeljek mučili, tudi na sodišču se je pojavil s poškodbami. Po poročanju Jerusalem Post Rahnavard naj ne bi dobil dostopa niti do odvetnika. Bil je pridržan in obsojen med protesti proti režimu, iranske oblasti pa naj bi na državni televiziji predvajale domnevno zmontiran posnetek, na katerem mladi Iračan domnevno zabode dva pripadnika varnostnih sil in pobegne. “Madžid Reza Rahnavard je bil danes zjutraj javno obešen v Mašhadu. Obsojen je bil na smrt zaradi vodenja vojne proti Bogu, potem ko je z nožem do smrti zabodel dva pripadnika varnostnih sil,” so zapisali.

Rahnard je bil 23-letni rokoborec- (Foto: Twitter)

Že druga javna usmrtitev kaže na hitrost, s katero Iran sedaj izvaja smrtne obsodbe, izrečene za tiste, ki so bili pridržani na demonstracijah. Po navedbah Amnesty International naj bi iranske oblasti na obravnavah za zaprtimi vrati na smrt že obsodile najmanj 21 ljudi. Po podatkih aktivistov za človekove pravice v Iranu, skupine, ki spremlja proteste, je bilo od začetka demonstracij sredi septembra ubitih najmanj 488 ljudi. Še 18.200 ljudi so oblasti pridržale.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine