22.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Navalni Ruse poziva k protestom med svetovnim prvenstvom v nogometu

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes pozval k protestom po vsej Rusiji med svetovnim prvenstvom v nogometu, in to zaradi načrtov vlade v Moskvi, da zviša upokojitveno starost. Navalni je danes na omrežju Instagram k protestom pozval 1. julija.

Kremelj je prvo zvišanje upokojitvene starosti v moderni zgodovini države napovedal prav ob začetku svetovnega prvenstva v nogometu 15. junija. V skladu s temi nepriljubljenimi načrti naj bi se upokojitvena starost za ženske zvišala na 63, za moške pa na 65 let. “Bodimo pošteni: Zvišanje upokojitvene starosti s strani (ruskega predsednika Vladimirja) Putina in (premierja Dmitrija) Medvedjeva je čisti kriminal,” je danes ocenil Navalni, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Gre za ropanje več deset milijonov ljudi pod krinko ‘zapoznele reforme’,” je dodal. Navedel je, da je njegova ekipa zaprosila za dovoljenja za proteste v mestih, ki ne gostijo svetovnega prvenstva v nogometu. V tistih mestih, v katerih to poteka, namreč med 15. junijem in 15. julijem, velja prepoved demonstracij. A Navalni je hkrati pozval k demonstracijam po vsej državi, kar bi lahko pomenilo, da bodo protesti potekali tudi v Moskvi in drugih večjih mestih.

Navalnega, ki je vztrajen kritik ruskega predsednika, so iz zapora, kjer je prestajal 30-dnevno kazen zaradi organiziranja nedovoljenih protestov, izpustili ob začetku svetovnega prvenstva. Oglasil se je takoj ob izpustitvi in kritiziral visoke stroške prvenstva, poslovneže, ki so blizu Putinu, pa je obtožil, da so večino sredstev poneverili.

Peticijo proti vladnemu predlogu za zvišanje upokojitvene starosti, prvega v skoraj 90 letih, je doslej podpisalo več kot 1,5 milijona Rusov. Sedanja upokojitvena starost v Rusiji je enaka, kot je bila v času Sovjetske zveze – 55 let za ženske in 60 za moške. V Rusiji je danes od teh let starejša več kot četrtina 146,9-milijonskega prebivalstva. Ruski premier je predlagal, da se upokojitveno starost postopoma začne dvigovati s prihodnjim letom. Ciljno starost za moške naj bi dosegli leta 2028, za ženske pa 2034.

Kljub nepriljubljeni napovedi zvišanja upokojitvene starosti pa je anketa, ki so jo danes objavili v Rusiji, pokazala, da si več kot polovica Rusov želi, da bi Putin tudi po izteku šestletnega mandata leta 2024 ostal na predsedniškem položaju. Glede na anketo, ki so jo po vsej Rusiji izvedli prejšnji mesec, bi Putina na položaju tudi po izteku aktualnega mandata rado videlo 51 odstotkov vprašanih, 27 odstotkov pa bi si želelo koga drugega.

Putin je letos začel četrti predsedniški mandat, za to, da bi se lahko za položaj čez šest let potegoval znova, pa bi morali spremeniti ustavo, saj bo tedaj končal drugi zaporedni mandat. Kot je ugotovitve ankete komentiral direktor neodvisnega centra za raziskave javnega mnenja Lev Gudkov, Putin nima naslednika, ljudje pa na to gledajo pragmatično.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine