12.9 C
Ljubljana
petek, 22 oktobra, 2021

Nato poziva Rusijo k takojšnji izpustitvi ukrajinskih mornarjev

Zveza Nato je danes pozvala Rusijo, naj takoj izpusti ukrajinske mornarje in ladje, ki jih je zajela v nedeljo v Kerški ožini. Prav tako naj Ukrajini zagotovi nemoten dostop do njenih pristanišč v Azovskem morju, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

“Nobenega opravičila ni za uporabo vojaške sile proti ukrajinskim ladjam in mornariškemu osebju,” je dejal Stoltenberg po današnjem nujnem zasedanju Komisije Nato – Ukrajina. “Pozivamo k miru in k zadržanosti,” je dejal.

“Kar smo videli včeraj, je zelo nevarno. Vse zaveznice so izrazile polno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti in suverenosti,” je poudaril Stoltenberg.

“Ta incident nas opominja, da vojna v Ukrajini še traja,” je še dodal Stoltenberg. “Rusija pa mora razumeti, da imajo njena dejanja tudi posledice,” je opozoril.

Rusija je v nedeljo v bližini anektiranega polotoka Krim zajela dve ukrajinski vojaški ladji in vlačilca, ker da so vplule v rusko teritorialno morje. Pri tem so tudi streljali nanje in ranili najmanj tri vojake.

Zadnje novice

Sorodne vsebine