28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

NATO in obramba: po polomu doseganja ciljev se Šarec seli v klopi Evropskega parlamenta

Piše: Spletni časopis

Povsem na dnu med državami Nata bo Slovenija tudi letos pri izdatki za obrambo. Za obrambne izdatke bi država morala porabiti najmanj dva odstotka BDP. Letos bomo 1,29 odstotka, kažejo ocene v Natu.

Naš obrambni minister Marjan Šarec, ki je skupaj z vlado Roberta Goloba zaslužen za ta polom, med drugim je že drugič poskrbel za odpoved nakupa modernih evropskih osemkolesnikov Boxer, pa je bil pravkar izvoljen za evropskega poslanca in se seli v Bruselj. V za EU poslanca je bil izvoljen tudi prejšnji obrambni minister Matej Tonin, ki je Boxerje poskušal kupiti kot pred njim že obrambna ministrica Andreja Katič (SD). Obakrat je načrte modernizacije vojske ukinil Šarec. Katičevi kot premier.

Po podatkih, ki jih objavilo zavezništvo Nato, ki temeljijo na oceni vsot v letošnjem letu, bo odtenek manj za obrambo kot naša država porabila le še Španija: 1,28 odstotka BDP. Pod dvema odstotkoma pa bodo ob Španiji in Sloveniji še Luksemburg, Belgija, Kanada, Italija, Portugalska in Hrvaška. Na vrhu po investicijah v obrambo so Poljska s 4,12 odstotki, Estonija s 3,43 in ZDA s 3,38 odstotka BDP. Kot kaže grafika je v desetletju porabo Slovenija rahlo povišala, druge države, predvsem tiste, ki jih je v preteklosti obvladovala ali ogrožala Rusija (Sovjetska zveza), so jo veliko bolj. Velika večina je v desetletju dosegla dva odstotka. To bo letos uspelo celo Slovaški.

Porabe za obrambo naša država ne povečuje po dogovorih v Natu, ker je “varčevanje” na tem področju praviloma pogoj za sodelovanje Levice, ki je precej naklonjena ciljem Rusije, v levosredinskih vladah. Celotno poročilo o porabi za obrambo v zadnjem desetletju je takšno:

Marjan Šarec in Simon Makjevac Foto: Daniel Novaković STA za KPV

Mednarodno uspehi naše vlade in obrambnega ministra Marjana Šarca odmevajo tako:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine