10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Nato in Nemčija pričakujeta uspešen vrh zaveznikov prihodnji mesec

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes v Berlinu izrazila prepričanje, da bo prihajajoči vrh članic Nata, ki bo potekal prihodnji mesec, kljub različnim stališčem držav glede perečih vprašanj odražal “čezatlantsko enotnost”.

Stoltenberg je po pogovoru z Merklovo izrazil upanje, da bodo ZDA na vrhu Nata prihodnji mesec “ponovno potrdile zavezanost k čezatlantski enotnosti in Natovim usmeritvam”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pričakujem, da bomo sprejeli odločitve za povečano pripravljenost, več skupnih aktivnosti, kot je boj proti terorizmu, zato sem prepričan, da bo (Trump) julija prišel v Bruselj … In skupaj bomo poslali močno sporočilo o enotnosti Nata,” je še dejal Stoltenberg.

Podobnega prepričanja je bila tudi Merklova, ki je dejala, da bo srečanje prineslo “trdne rezultate”. “Mislim, da bomo imeli, kljub obstoječim razlikam v mnenju, zelo konstruktiven vrh, med katerim bomo lahko sprejeli tudi pomembne odločitve,” je dejala.

ZDA so od začetka lanskega leta, ko je Trump prevzel vodenje ZDA, namenile 40 odstotkov več sredstev za okrepitev svoje vojaške prisotnosti v Evropi, je še povedal Stoltenberg.

Trump je medtem že večkrat kritiziral evropske zaveznike, da se niso sposobni držati dogovora iz leta 2014, da bi za obrambo do leta 2024 namenili dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Merklova je na te očitke prejšnji teden odgovorila, da bo Nemčija ta sredstva do leta 2024 zvišala na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda, da pa v tem obdobju za ta namen ni več mogoče nameniti dveh odstotkov. Stoltenberg je to pozdravil in Nemčijo obenem pozval, naj še poviša izdatke za obrambo. Nemčija je po njegovem mnenju največja gospodarska sila Evrope, zato so njena dejanja zelo pomembna.

“Premikamo se k pravemu cilju, a imamo še vedno dolgo pot pred sabo,” je še dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine