30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Nato bo na nestabilno Kosovo napotil operativne rezervne sile

Piše: Gal Kovač (Nova24TV.si)

Po včerajšnjim izbruhom nasilja na Kosovu bo prišlo do povečanja prisotnosti enot zveze Nato. Na nestabilno območje bodo poslane operativne rezervne sile v roku enega tedna. V Severnoatlantskem zavezništvu so vse strani pozvali k pomiritvi strasti, potem ko je med včerajšnjimi spopadi bilo ranjenih 41 pripadnikov enot Nata. 

“Napotitev dodatnih Natovih sil na Kosovo je premišljen ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN,” je sporočil admiral Stuart B. Munsch. Poveljnik poveljstva je pohvalil delo pripadnikov Kforja, rekoč, da so v nemirih posredovali “hitro, zadržano in strokovno”.

Admiral je še dejal, da se mora nasilje čim prej končati, vse strani pa bodo v morale končati z dejanji, ki načenjajo mir. B. Munscha je še dejal, da je bilo “dodatnemu večnacionalnemu bataljonu rezervnih sil odrejeno, da se njegov status pripravljenosti za razporeditev zmanjša s 14 na sedem dni, da bo po potrebi lahko okrepil sile Kfor”, poroča STA (po AFP).

Spomnimo, včeraj je prišlo do izbruha spopadov, potem ko se je nekaj sto Srbov zbralo pred poslopij občin v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Protestniki so v prvi vrsti zahtevali umik novoizvoljenih županov, ki po njihovem mnenju nimajo demokratične legitimitete. Izvoljeni so bili namreč brez glasov Srbov, ki na lokalnih volitvah protestno niso sodelovali zaradi spora glede registrskih tablic. Ker so Srbi dominantna etnična skupina v teh občinah, so bili župani štirih občin, etnični Albanci, razglasili zmago ob zgolj (v povprečju) 4-odstotni volilni udeležbi.

Srbski protestniki so zahtevali še umik kosovske policije. Po izbruhu nasilja je bilo ranjenih 41 pripadnikov misije Kfor in 53 Srbov.

Srbska vlada vlada je kot odziv na nemire povišala pripravljenost srbske vojske na najvišjo možno. Srbski predsednik Vučić je na zadnjem shodu, na katerem je med drugim napovedal svoj sestop z vrha vladajoče SNS, dejal, da bodo srbske oblasti iskale mir in naredile vse, da se ohrani vsaka “minuta mir”. Več o shodu lahko preberete – TUKAJ.

Nato pripadniki se pripravljajo na današnji protest. (Vir: AFP)

Trenutno stabilno
Razmere na Kosovu so se zaenkrat pomirile. V občinah, kjer so izbruhnili nemiri, ostaja povečana prisotnost kosovske policije in Natove misije na Kosovu. Protesti se bodo sicer skoraj zagotovo nadaljevali, nov protest je napovedan za danes, na katerem nameravajo Srbi ponovno pozvati k odstopu kosovskih županov.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine