24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Našteli že več kot 130 smrtnih žrtev včerajšnjega napada v Moskvi, Putin uperja prst proti Ukrajini

Piše: C. R. 

Krvav strelski napad v koncertni dvorani na obrobju Moskve, ki je v petek zvečer pretresel Rusijo, je po zadnjih podatkih terjal 133 življenj. Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih zanj in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino. Ta poudarja, da z napadom nima nič.

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v severnem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom razprodanega rock koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6000 ljudi.

Reševalne ekipe in preiskovalci so danes odkrivali vedno nove žrtve pod ruševinami, med umrlimi naj bi bili tudi otroci. “Število ljudi, ubitih v terorističnem napadu v koncertni dvorani Crocus, se je povzpelo na 133. Iskalne operacije se nadaljujejo,” je popoldne sporočil preiskovalni odbor.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napad označil za barbarsko teroristično dejanje ter nedeljo razglasil za dan žalovanja v Rusiji. Vsi, ki so vpleteni v napad, bodo kaznovani, je dejal v sobotnem televizijskem nagovoru narodu.

Ruske oblasti so po napadu aretirale 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom.

Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti. Oblasti so štiri domnevne napadalce pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino.

Tudi Putin je govoril o domnevni vpletenosti Ukrajine v teroristični napad. “Pomikali so se proti Ukrajini, kjer je bilo po preliminarnih podatkih preiskovalcev pripravljeno okno za prehod meje,” je dejal. Trditev Islamske države v nagovoru narodu ni omenil.

Ukrajina, proti kateri Rusija že več kot dve leti vodi agresivno vojno, je že v petek zanikala vsakršno vpletenost v napad. Danes je ponovila, da zavrača ruske obtožbe o povezavah z napadalci. “Izjave ruskih služb o Ukrajini so popolnoma nevzdržne in absurdne,” je na omrežju X zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Teroristična skupina Islamska država je odgovornost za napad prevzela v petek zvečer v sporočilu na družbenem omrežju Telegram. Po ocenah več strokovnjakov, tudi iz ZDA, je izjava verodostojna.

V soboto je Islamska država dodatno sporočila, da so napad na koncertno dvorano izvedli štirje njeni borci. “Napad so izvedli štirje borci IS, oboroženi s strojnicami, pištolo, noži in zažigalnimi bombami,” je zapisala na omrežju Telegram. Kot je dodala, so napad izvedli “v kontekstu (…) vojne, ki divja” med skupino in “državami, ki se borijo proti islamu”.

Objavila je tudi fotografije štirih domnevnih napadalcev, na katerih je zakrila obraze. Pri tem je navedla, da so borci zadali “močan udarec” Rusiji, cilj napada pa je bilo “na tisoče kristjanov v koncertni dvorani”.

Washington je sicer pred dnevi opozoril ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov na množičnih prireditvah v Moskvi, več veleposlaništev zahodnih držav je nedavno opozorilo na možnost terorističnih napadov v ruski prestolnici.

Oblasti so v Moskvi po napadu odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna, ter poostrile varnostne ukrepe. Putin, ki je za nedeljo v Rusiji razglasil dan žalovanja, je v nagovoru narodu napovedal še “dodatne protiteroristične in protisabotažne ukrepe v Moskvi in moskovski regiji”.

Napad so obsodile številne države, tudi Slovenija. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je sporočil, da najostreje obsoja napad in izraža sožalje svojcem žrtev. Izrazi zgroženosti, solidarnosti in sožalja ter obsodba napada so med drugim prispeli iz EU, zveze Nato, posameznih evropskih držav, ZDA in arabskih držav. Kitajski predsednik Xi Jinping je v sožalni brzojavki Putinu zapisal, da “odločno podpira prizadevanja ruske vlade za zaščito nacionalne varnosti in stabilnosti”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine