23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Naročila trajnih dobrin v ZDA avgusta narasla četrti mesec zapored

Naročila trajnih dobrin so v ZDA avgusta v primerjavi z julijem narasla za 0,4 odstotka, kar je četrta zaporedna mesečna rast, vendar pa precej počasnejša od predhodnih treh. Ministrstvo za trgovino ZDA je podatke za julij popravilo malce navzgor na 11,7-odstotno rast.

 

Analitiki so za avgust pričakovali okrog 1,5-odstotno rast. K rasti so najbolj pomagali industrijski stroji, katerih naročila so narasla za 1,5 odstotka, nazadovala pa so naročila kovin, električne opreme, elektronike in gospodinjskih aparatov.

Transportna naročila na statistiko tokrat niso vplivala, saj so skupna naročila narasla za 0,4 odstotka tudi brez upoštevanja transportnega sektorja. Brez obrambnega sektorja pa so naročila narasla za 0,7 odstotka.

Naročila motornih vozil in delov so padla za štiri odstotke, potem ko so julija narasla za 85,4 odstotka. Letalski sektor je še vedno v težavah zaradi pandemije koronavirusa, ki je prizadela potovanja. Boeing je avgusta dobil osem naročil, julija nobenega, vmes pa je bilo več sto odpovedi naročil.

Naročila osnovnih kapitalskih dobrin, ki so dobra napoved prihodnjih investicijskih odločitev podjetij, pa so avgusta v primerjavi z julijem narasla za 1,8 odstotka, potem ko so že julija narasla za 2,5 odstotka.

Seveda je to pred novemberskimi predsedniškimi volitvami dobra novica ne samo za vse Američane, ampak tudi za ameriškega predsednika (republikanca) Donalda Trumpa, ki se bo novembra na predsedniških volitvah soočil z demokratom Joem Baidnom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine