3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Napovedano srečanje “velikih treh” na Madžarskem v Budimpešti

Piše: Sara Rančigaj

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban se bo udeležil srečanja s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckijem in Matteom Salvinijem, predsednikom italijanske stranke Lega v Budimpešti, ki naj bi potekalo jutri. “Vse tri države: Poljska, Italija in Madžarska – si bodo prizadevale za reorganizacijo evropske desnice. Kmalu se bomo osebno sestali, da bi razpravljali o tem vprašanju, in skupaj bomo načrtovali prihodnost, “ je pojasnil.

Predstavnik za medije Viktorja OrbanaBertalan Havasi je dejal, da se bo madžarski premier srečal s poljskim premierjem Mateuszom Morawieckijem in predsednikom italijanske stranke Lega, Matteom Salvinijem. Glavna tema pogovorov bo sodelovanje med njihovimi strankami: Fidesz, Zakon in pravičnost (PiS) ter Lego.

Nedolgo nazaj je stranka Fidesz zaradi nasprotujočih si mnenj zapustila Evropsko ljudsko stranko. Spor med Evropsko ljudsko stranko (EPP) in madžarsko stranko Fides je trajal že dlje časa. Sedaj so presekali trajajoče stanje in se poslovili od največje evropske stranke. “Čas je za slovo,” se je od EPP poslovila podpredsednica Fidesa in madžarska ministrica za družine Katlin Novak. Medtem pa se je Orban sedaj pripravljen pogovarjati o o sklenitvi novega zavezništva s posameznimi strankami.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban na vrhu EU (Foto: epa)

“V stiku sem s poljskim premierjem in ministrom Salvinijem, ki je zdaj v italijanski vladi odgovoren za gospodarske zadeve. Vse tri države: Poljska, Italija in Madžarska – si bodo prizadevale za reorganizacijo evropske desnice. Kmalu se bomo osebno sestali, da bi razpravljali o tem vprašanju, in skupaj bomo načrtovali prihodnost,” je pojasnil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine