17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Napovedan zažig Korana na Švedskem sprožil nasilne izgrede muslimanov

Piše: A.S.

Ustanovitelj in vodja danske stranke Stram Kurs in kritik islamizacije, Rasmus Paludan, je v četrtek, 14. aprila, hotel javno zažgati Koran v švedskem mestu Linköping, kjer živi veliko migrantov muslimanske veroizpovedi. Nasilni protestniki so mu to preprečili.

Njegovo protestno in simbolično dejanje, za katerega je pridobil tudi potrebna dovoljenja, je sprožilo nasilne izgrede tamkajšnjega muslimanskega prebivalstva. Petnajst minut pred napovedanim zažigom svete knjige islama, so se na prizorišču pojavili zamaskirani nasilneži, ki so začeli metati kamenje v policiste. Jezna drhal je začela metati kamenje v policiste, nekaj policijskih vozil pa je bilo razbitih in zažganih.

Kmalu se je nasilje začelo stopnjevati po policijskih poročilih v nasilne izgrede. Na posnetkih dogajanja je opaziti moške, ki stojijo na strehah policijskih avtomobilov in vpijejo »Alah je velik«. Policisti so aretirali vsega skupaj sedem oseb, trije policisti pa so bili odpeljani v bolnišnico.

V nadaljevanju so se bili policisti prisiljeni umakniti se iz centra mesta, četrti Skäggetorp. Obenem so v Linköping prispele policijske okrepitve. Izgredi pa so se razširili tudi v mesto Norrköping, kjer je hotel Paludan imeti zborovanje po zažiganju Korana. Podtaknjenih je bilo več manjših požarjev, v policijske avtomobile pa so izgredniki metali kamenje. Policija je poročala o »zamaskiranih posameznikih«. Izgredom naj bi se pridružilo več sto ljudi.

Švedski minister za pravosodje Morgan Johansson je obsiodil tako Paludanovo namero, kot tudi nasilje protestnikov, ob tem pa je hitel poudarjati, da izgredniki ne odražajo večinskega prebivalstva omenjenih mest.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine