0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Napetosti na ukrajinsko-ruski meji: Rusi sporočili, da je vojska na njihovi strani meje v bojni pripravljenosti

Piše: Domen Mezeg

Na ukrajinsko-ruski meji prihaja do novih napetosti, ki bi lahko prerasle v obsežen vojaški spopad med državama. Na ruski strani ob tem poročajo o dveh odredih svoje vojske in treh letalskih enotah. Znano pa je tudi, da se iz ZDA preko evropskega kontinenta proti vzhodu, pomikajo enote zveze Nato. Trenutno pa potekajo tudi intenzivna diplomatska pogajanja med Rusijo in ZDA, da bi se neljubi situaciji ognili. 

Pripadnike ruske vojske, ki so nastanjeni v neposredni bližini meje z Ukrajino pa je ob tem že obiskal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki je potrdil obrambno pripravljenost svoje vojske, gre pa zaenkrat samo za vojaške vaje. Napetosti sicer prihajajo v času zaostrovanja odnosov med Rusijo in zvezo Nato ter v obličju zaostrenih bojev med uradnim Kijevom ter dvema samooklicanima uporniškima republikama, poroča RT.

Glavna koncentracija ameriške vojske pa naj bi se dogajala na območju Črnega morja in Baltskega morja. Ob tem pa je znano, da novo potencialno območje konflikta nastaja na daljnem severu, na območju Arktike. Med Rusko in ameriško stranjo pa v Washingtonu zaenkrat še potekajo intenzivna diplomatska pogajanja, v upanju, da bi bilo najhujše mogoče preprečiti. Pogajanja med stranema je potrdil tudi ruski minister za zunanje zadeve Sergej LavrovTiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price pa je rusko stran ob tem pozval naj se vzdrži stopnjevanja napetosti.

Foto: epa

Z namenom podpore Kijevu pa so Američani na občutljivo črnomorsko območje že poslali dve bojni ladji, v bližino ukrajinskega in ruskega nabrežja. Turčija je bila o vstopu ameriških vojaških ladij na območje Črnega morja, obveščena že pred 15 dnevi, tam pa naj bi ostali vse do 4. maja. Tudi ukrajinska stran si prizadeva za skupno delovanje ukrajinskih in Natovih vojaških enot, vključno z vojaškimi vajami med Ukrajino in Natom. Tovrstne vojaške vaje naj bi vključevale tako kopenske, kot tudi pomorske in zračne komponente. V Ukrajini pa pričakujejo, da bodo bojno pripravljenost povečali tudi v državah zveze Nato, ki mejijo na Ukrajino. 

Znano je, da se je ameriški predsednik Donald Trump izogibal novim vojaškim ekskalacijam. Situacija se je pričela spreminjati, z vstopom aktualnega zunanjega ministra oziroma državnega sekretarja Antonyja Blinkna v novo ameriško administracijo, ki je pri tovrstnih zadevah manj zadržan. Med drugim je znano, da je novi ameriški predsednik Joe Biden že ukazal zračne napade na tarče v Siriji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine