7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Napetosti med Indijo in Pakistanom se zaostrujejo, razmere mirijo Kitajci

Pakistanska vojska je danes sporočila, da so v zračnem prostoru nad Kašmirjem sestrelili dve indijski vojaški letali, pri čemer so zajeli oba pilota. Pakistan je v odgovor zaprl svoj zračni prostor. Indijska stran je Pakistan obtožila, da so njegova vojaška letala kršila zračni prostor nad indijskim delom pokrajine, ki si jo lastita obe državi.

 

Tiskovni predstavnik pakistanske vojske Asif Gafur je preko Twitterja sporočil, da je pakistanska vojska v pakistanskem zračnem prostoru sestrelila dve indijski vojaški letali, pri čemer je eno padlo na pakistanski del Kašmirja, drugo pa na indijsko stran.

Kot je sporočila vojska, so oba pilota zajeli. Eden od njiju se zdravi v bolnišnici, drugega so priprli, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pakistan je zaradi incidenta do nadaljnjega zaprl svoj zračni prostor, je sporočila pakistanska agencija za civilno letalstvo. Kot so dodali, so letalske družbe o ukrepu že obvestili.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je zaprtih tudi najmanj pet letališč v Indiji, več deset poletov pa je bilo odpovedanih.

Indijska stran je sicer Pakistan obtožila, da so pakistanska vojaška letala kršila zračni prostor nad indijskim delom Kašmirja, vendar so jih pregnali čez mejo.

Incidenta ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje indijski in pakistanski del Kašmirja, sta se zgodila dan po tistem, ko je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Kitajska, sicer glavna zaveznica Pakistana v regiji, je Indijo in Pakistan danes vnovič pozvala, naj ostaneta zadržana v svojih dejanjih. “Kar bi radi, je, da bi Indija in Pakistan, ki sta pomembni državi v regiji, ohranili dobre in prijateljske odnose,” je v Pekingu dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

Zadnje novice

Sorodne vsebine