6.6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Napadi na savdsko rafinerijo prepolovili proizvodnjo nafte; princ Mohamed bin Salman napovedal maščevanje

Zaradi sobotnih napadov na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji se je po uradnih podatkih Rijada skoraj prepolovila proizvodnja nafte v državi. Savdske oblasti sicer zagotavljajo, da gre le za začasen učinek, ki ga bodo delno nadomestili s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je ponoči poročala savdska tiskovna agencija SPA, ki se je sklicevala na navedbe savdskega ministra za energijo, princa Abdulaziza bin Salmana bin Abdulaziza, se je proizvodnja nafte po napadih v največji izvoznici črnega zlata na svetu zmanjšala za 5,7 milijona sodov dnevno, kar je skoraj polovica običajne.

Tečaji delnic na borzi v Rijadu so se po napadih znižali. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so delnice energetskega sektorja ob današnjem odprtju padle za 4,7 odstotka, delnice bančnega in telekomunikacijskega sektorja pa po tri odstotke.

V Savdski Arabiji sta bili v soboto tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Oba napada sta zanetila požar, ki pa so ga kmalu spravili pod nadzor, je sporočilo notranje ministrstvo. Na posnetkih je bilo videti ogenj in gost dim.

Ob Abkaiku je bilo tarča napada tudi drugo največje nahajališče nafte v državi Hurais. Oblasti so sprožile preiskavo.

Odgovornost za napade, do katerih prihaja v času regionalnih napetosti z Iranom, so prevzeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu. Obljubili so, da bo njihova naslednja operacija “še večja in bolj boleča”.

Savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, je telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v soboto zatrdil, da njegova država “želi in zmore odgovoriti na te teroristične napade”, poročanje SPA povzema AFP.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je odgovornost za napad pripisal Iranu. “Kljub pozivom k umiritvi razmer je Iran izvedel napad na svetovno oskrbo z energijo brez primere,” je v odzivu na napade v soboto zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da ni dokazov, da so bili napadi izvedeni iz Jemna.

Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe danes označilo za absurdne, nepojasnjene in vrez učinka ter ocenilo, da gre zgolj za izgovor za morebitno maščevanje ZDA proti Iranu. “Ker je ameriška politika maksimalnega pritiska na Iran spodletela, so se Američani zdaj zatekli k velikim lažem,” je po poročanju dpa izjavil tiskovni predstavnik ministrstva Abas Musavi. Dodal je, da Pompeove izjave niso verodostojne, iz česar bi lahko sklepali, da ZDA s takimi podtikanji zasledujejo drugačne cilje, kot trdijo.

V zadnjih mesecih so hutijski uporniki iz sosednjega Jemna izvedli več napadov z raketami in brezpilotnimi letali na savdska letalska oporišča in druge tarče. Napade so utemeljevali kot maščevanje za letalsko obstreljevanje njihovih območij v Jemnu s strani koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine