12.9 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Napad Al Kaide ali Isis iz Afganistana na ZDA. Je možno?

Piše: Damian Ahlin

28. septembra letos smo po raznih medijih zasledili poročanje o novi težki zadevi med ZDA in Afganistanom v zvezi s sedanjem položajem.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je na zasedanju kongresa priznal, da ga je hiter preobrat v notranji politiki v Afganistanu našel Pentagon nepripravljenega, čeprav je doumel, da so bile bistvene napake v korupciji in demoralizaciji afganistanske vojske pred napredkom talibanov, kot tudi “povprečno vodenje” kabulske vlade.

Republikanska opozicija je pričakovala ta klic, za izkoristiti umik iz Afganistana, ki je uradno končal dobo dvajset let vojaškega posredovanja v srednjeazijski državi in je pustil proste roke  morebitni ponovni rekonstrukciji Al Kaide ali ISIS, ki predstavlja resno grožnjo ZDA.

Treba je upoštevati neprijetno resnico. Dejstvo je, da nismo povsem razumeli vso globino korupcije in povprečnega vodstva, niti škodljivega vpliva pogostih in nerazložljivih izmenjav, ki jih je predsednik Ashraf Ghani naredil s svojimi poveljniki.

Austin se je oklepal uradnega diskurza demokratične uprave: braniti umik iz Afganistana in delo vojske, ki ji je uspelo izseliti 124.000 ljudi iz države v samo dveh tednih z nič kaj dobrimi posledicami. Številke govorijo same po sebi: 13 žrtev ameriških vojakov v samomorilskem napadu na Kabulskem letališču. Austin je skušal preoblikovati kritike republikancev in peščico demokratov v blagi samokritiki. Po tem govoru je general Mark Milley  resno opozoril o realnih možnostih, da Afganistan postane nova baza terorističnih skupin, kot so na primer Al Kaida, ki bi poskušali napasti ZDA s podporo novih afganistanskih oblasti. Talibani so še vedno teroristična organizacija, ki še ni prekinila vezi z Al Kaido. V nadaljevanju moramo slediti in biti dovolj pozorni, da zaščitimo ZDA in njeno prebivalstvo pred terorističnimi možnimi napadi iz Afganistana, je dejal. Torej je možno.

Vir: https://elpais.com/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine