14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Nancy Pelosi na nenapovedanem obisku v Kijevu izrazila podporo Ukrajini

Piše: J. S.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v spremstvu delegacije nenapovedano obiskala Kijev, kjer se je srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in izrazila trdno podporo Ukrajini, so danes sporočili tako predstavniki ZDA kot Ukrajine. Pot bo nadaljevala na Poljskem.

“Prišli smo na obisk, da se vam zahvalimo za vaš boj za svobodo (…) Naša zaveza je, da bomo ob vas do konca boja,” je glede na posnetek, ki ga je objavilo ukrajinsko predsedstvo, Pelosijeva dejala Zelenskemu.

Ta se je medtem zahvalil za ta močan znak podpore. “To kaže, da so ZDA danes vodilne pri močnem podpiranju Ukrajine v vojni proti agresiji Ruske federacije,” je dejal glede na poročanje tujih tiskovnih agencij.

Pelosijeva je v Ukrajino dopotovala skupaj z delegacijo, v kateri je bilo še več članov kongresa.

“Naša delegacija je odpotovala v Kijev, da bi vsemu svetu poslala nezmotljivo in odmevno sporočilo: ZDA trdno stojijo ob Ukrajini,” so zapisali v danes objavljenem uradnem sporočilu na spletni strani Pelosijeve.

Kot so dodali, se jim je Zelenski zahvalil za vso dosedanjo pomoč, izrazil pa jasno potrebo po nadaljnji “varnostni, gospodarski in humanitarni pomoči”, s katero bi naslovili ogromen davek, ki ga je doslej terjala ruska invazija. “Naša delegacija je ponosno prenesla sporočilo, da je na poti dodatna ameriška pomoč,” so zapisali.

Minuli teden je namreč ameriški predsednik Joe Biden predlagal 33 milijard dolarjev vreden paket pomoči Ukrajini in Pelosijeva je danes zagotovila hitro potrditev ustrezne zakonodaje v kongresu.

Kot je kasneje na novinarski konferenci v poljskem mestu Rzeszow dejala Pelosijeva, iz Ukrajine odhajajo z okrepljenim razumevanjem potreb Ukrajine in občudovanjem tistih, ki se bojujejo.

Član predstavniškega doma Jason Crow, ki je bil del delegacije, je zatrdil, da morajo Ukrajinci nujno dobiti, “kar potrebujejo za zmago”. Pelosijeva pa je na novinarsko vprašanje, kje so za ZDA glede retorike in dobave orožja meje, da ne bi “sprožili česa veliko hujšega”, odgovorila, da se nasilnežem ne gre pustiti nadlegovati.

“Če grozijo, se ne moreš umakniti. Tu smo za boj in ne moreš se ukloniti nasilnežu,” je dodala po poročanju britanskega BBC.

Delegacija na čelu s Pelosijevo je po obisku Ukrajine nadaljevala pot v Varšavo, kjer se bodo srečali s predsednikom Andrzejem Dudo.

Pred tednom dni sta Kijev že obiskala ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine