14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Namestnik poveljnika azovskega bataljona ukrajinske politike in vojsko poziva k odpravi blokade v Mariupolu

Piše: Janja Strah

Ukrajinskim oboroženim silam v Mariupolu ne kaže dobro. Mesto je v rokah Rusov, medtem ko so zadnji ostanki ukrajinskih oboroženih sil in zloglasnega azovskega bataljona ujeti v industrijskem kompleksu Azovstal. 

Pripadniki azovskega bataljona nimajo nobenega razloga, da bi se predali ruskim oboroženim silam. Ko je Rusija začela ofenzivo v Ukrajini je bilo rečeno, da je eden od ciljev denacifikacija Ukrajine, kar vključuje tudi Azovski bataljon, ki ima za svoj simbol znak, ki so ga med drugo svetovno vojno uporabljale enote SS in Wehrmachta. Zaradi tega tudi ni bilo mogoče doseči sporazuma za odhod okoli tisoč civilistov iz bunkerjev v industrijskem kompleksu, ki ga oblegajo Rusi.

Pripadniki bataljona Azov zato te dni nadaljujejo s produkcijo propagandinh videov katerih namen je ohranjati moralo Ukrajincev. Namestnik poveljnik bataljona Azov Svyatoslav Palamar tako izpostavlja ogromne zneske, ki naj bi jih Rusija zapravila samo za obleganje Mariupola. Palamar je sicer v zadnjem tednu postal manjša senzacija na družbenih omrežjih.

Po trditvah Palamarja naj bi samo obleganje Mariupola Rusijo stalo 1.111.200.180 dolarjev. Če je Rusija v dveh mesecih bojev v Ukrajini samo za Mariupol zapravila več kot milijardo dolarjev je na mestu vprašanje kako dolgo lahko še vztraja pri vojni. Resda je ruski propračun za leto 2021 bil težek več kot štiri bilijone dolarjev, a zmetati več kot milijardo v manj kot dveh mesecih samo za eno mesto, medtem ko potekajo boji v več sto mestih je vrtoglav znesek.

Za konec je Palamar vodstvo ukrajinskih oboroženih sil  n politike pozval, naj se odlčno podviza z deblokado azovtalskega indutrijskega komplesa in omogoči evakuacijo obleganih. “Danes ne bom rekel, da je Mariupol Ukrajina a Ukrajina je Mariupol,” je svojo objavo zaključil Palamar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine