6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Največji jez na svetu v zelo resni nevarnosti – če se poruši, bi lahko terjal smrtnih žrtev za 200 Slovenij!

Začetni poplavni val naj bi bil visok 100 m in se gibal s hitrostjo 100 km na uro. Deset ur kasneje v mestu Wuhan pa bi bila voda globoka “le” 7 metrov. Govora je o Jezu Treh sotesk, ki je največji hidroelektrični jez na svetu in leži na najdaljši reki v Aziji, Rumeni reki v provinci Hubej. Dolg je 2039 metrov in visok 185 metrov. Hkrati pa je tudi največja elektrarna na svetu z 32 turbinami, skupno proizvede 22,500 MW.

 

Medtem ko hudourniško deževje na Kitajskem še naprej pustoši v več kot 27 provincah, je po poročanju Tajvanskega časnika »Taiwan news« ugledni kitajski hidrolog Wang Weiluo podvomil v varnost ogromnega jeza. Po njegovih besedah se lahko jez Treh sotesk podre kadarkoli.

Na jugu Kitajske so regionalne deževne nevihte in poplave od začetka junija vse do danes prizadele že 45, 2 milijonov ljudi (po nekaterih podatkih tudi do 80 milijonov). Lokalne oblasti ocenjujejo dosedanjo škodo na 20,6 milijarde Juanov (2,9 milijarde ameriških dolarjev).

Nalivi so dodobra vzbudili zaskrbljenost kitajske javnosti zaradi potencialnega vdora največjega hidroelektrarnega projekta na svetu. Kljub zagotovilom kitajskih oblasti, da je jez strukturno trden, je Wang zavzel nasprotno stališče in zatrdil, da objekt ni tako stabilen, kot so mnogi prepričani. Na jezu naj bi bile vidne razpoke kot posledica podstandardnega betona. Povedal je, da bi odpoved jezu povzočila katastrofalne posledice za milijone posameznikov, ki prebivajo v spodnjem toku reke Jangcej. Po njegovih besedah bi se morale oblasti čim prej pripraviti na morebitno evakuacijo prebivalstva.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine