23 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Največja katastrofa po II. svetovni vojni: Italija se spominja 11.591 žrtev covida-19

V Italiji so se opoldne z minuto molka ter zastavami, spuščenimi na pol droga, spomnili žrtev koronavirusne bolezni 19. V Italiji je za covidom-19 po najnovejših podatkih umrlo 11.591 ljudi, se pa število na novo okuženih postopoma zmanjšuje.

Z dnevom žalovanja Italija obeležuje tragičen mesec, v katerem je zaradi ene same katastrofe izgubila največ ljudi po drugi svetovni vojni. Zastave so na pol droga spustili po vsej državi, med drugim ob parlamentu, predsedniški palači ter ob vseh mestnih hišah, pobudi se je pridružilo tudi več luksuznih hotelov v Rimu.

Žrtev so se z minuto molka med drugim spomnili v italijanskem parlamentu.

poklon umrlim italija

Županja Rima Virginia Raggi je po minuti molka novi koronavirus označila za rano, ki boli vso državo. “Skupaj bomo izšli iz tega,” je še poudarila na slovesnosti pred mestno hišo v Rimu. Dodala je, da je žrtev, da ljudje ostanejo doma, nujna za rešitev vseh. “To moramo storiti za vse, ki so izgubili življenje in vse, ki tvegajo svoje življenje, da delajo za vse nas – zdravnike, medicinske sestre, zaposlene v trgovinah,” je poudarila.

Milanski župan Giuseppe Sala je spomnil tudi na zdravstvene delavce, ki so v boju proti pandemiji izgubili življenje. Med njimi je 66 zdravnikov. “Mislim, da bo april še en izredno težak mesec. Najti moramo energijo za nadaljevanje tega boja,” je poudaril po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Tudi v Vatikanu so iz solidarnosti z Italijo danes izobesili zastave na pol droga.

Iz Italije, države z največ smrtnimi žrtvami na svetu zaradi covida-19, so sicer v ponedeljek poročali o prvih opogumljajočih znakih po skoraj treh tednih karantene prebivalcev. Zabeležili so najmanjši dnevni porast števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca in rekordno število ozdravljenih. Skupno število okuženih – vključno s tistimi, ki so umrli in tistimi, ki so okrevali – je v ponedeljek po 40 dneh, odkar so v Italiji ugotovili prvi primer, preseglo 100.000 in se povzpelo na 101.739.

Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele sredi epidemije. Minister za zdravje Roberto Speranza je v ponedeljek zvečer sporočil, da bo karantena, ki so jo za vso državo uvedli 10. marca, trajala najmanj do 12. aprila.

Vlada naj bi o dolžini podaljšanja karantene in drugih ukrepov, ki se iztečejo v petek, odločila v prihodnjih dneh. Ukrepe lahko podaljšujejo do 31. julija, ko se iztečejo zdravstvene izredne razmere, vendar bodo lahko po tem datumu znova uvedli izredne razmere in podaljšali tudi potrebne ukrepe.

Umrlim v Italiji so se poklonili tudi župani na Goriškem

Župani italijanskih občin so se ob 12. uri so pred občinskimi stavbami poklonili vsem več kot 10.000 žrtvam novega koronavirusa v državi. V znak sočutja in solidarnosti so se jim z enakim poklonom pridružili tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in štirje župani iz sosednjih slovenskih občin na Goriškem.

Poleg novogoriškega župana so se italijanskim žrtvam poklonili še župan Občine Brda Franc Mužič, župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon in župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

Iz sosednje italijanske občine Gorica sicer prihajajo spodbudne novice. Tam niso zabeležili nobenega smrtnega primera, je pa trenutno okuženih 41 ljudi. Doslej jih je že ozdravelo sedem, je medijem danes povedal novogoriški župan.

Miklavič je izpostavil hvaležnost do sosednje občine: “Hvaležni smo goriškemu županu Rodolfu Ziberni, ki nas je takoj in redno obveščal o dogajanju v Italiji, tako da smo lahko zelo zgodaj ukrepali in pri nas morebiti preprečili večje širjenje okužb. Z današnjo gesto dokazujemo, da smo z Gorico solidarni v dobrem in v slabem. Prav v primeru te epidemije se je izkazalo, kako pomembno je, da živimo v somestju kot eno mesto.”

Zaradi življenja ob italijanski meji občine na Goriškem po njegovih besedah toliko bolj “občutijo stisko naših sosedov ali kar sokrajanov, ko so v stiski”.

Miklavič je poudaril tudi prepletenost gospodarstva na obeh straneh državne meje. “Tudi po gospodarski škodi, ki nastaja na obeh straneh državne meje, je jasno, kako tesno smo povezani v eno čezmejno evropsko regijo,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine