26.4 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Najmanjša hiša v Združenem kraljestvu

Piše: Damian Ahlin

Zgrajena je bila v 16. stoletju in je bila naseljena do leta 1900.

V Walesu stoji majhna hiša iz 16. stoletja, ki je kljub temu, da je bila najmanjša v državi, uspela postati spektakularen posel za svoje lastnike.

To je hiša Quay House of Conwy, ki se je razglasila za najmanjšo hišo v Združenem kraljestvu, kar je kasneje potrdila tudi Guinnessova knjiga rekordov. Hiša je bila v uporabi do leta 1900, ko jo je zadnji najemnik moral zapustiti zaradi nezmožnosti bivanja v tako majhnem prostoru.

Zadnji prebivalec je bil ribič Robert Jones, ki se je komaj stlačil v prostor. Njegov najemodajalec, prav tako Robert Jones, je živel v sosednji hiši. Leta 1900 so lokalne oblasti kraj razglasile za neprimernega za bivanje. Vendar je lastništvo hiše ostalo v družini prvotnega lastnika še več generacij. Danes za hišo skrbi Jonesova prapravnukinja Jan Tyley, ki jo ohranja odprto za radovedne turiste.

Od zunaj je hiša presenetljiva, saj je edina v ulici, ki je v celoti rdeče obarvana. Strop hiše je od tal do vrha strehe visok nekaj več kot tri metre, težava pa je, da je enota razdeljena na dve nadstropji. Površina zemljišča meri 3,05 krat 1,8 metra.

V prvem nadstropju objekta, ki stoji v bližini obzidja gradu Conwy, je dnevna soba s prostorom za premog in kaminom. Za stopnicami je skrita tudi vodovodna pipa. V nadstropju je majhna spalnica in prostor za shranjevanje.

Sedanji lastnik je ohranil notranjost hiše, da bi pričaral občutek življenja zgodovinskega ribiča. Turisti z vsega sveta vsak dan prihajajo sem, da bi sami raziskali hišo.

Vstopnina znaša 1,50 funta za odrasle in en funt za otroke. Zaradi nestabilnosti konstrukcije se obiskovalci ne morejo povzpeti v prvo nadstropje, lahko pa vanj pokukajo s stopnišča. Hiša je odprta od pomladi do jeseni.

 

Vir: La Nacion

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine