8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ukrajina: Najhujši spopadi potekajo v okolici Bahmuta in Avdijivke

Piše: C. R. / STA

Najhujši spopadi trenutno potekajo v vzhodni ukrajinski regiji Doneck, zlasti v okolici mest Bahmut in Avdijivka, je v sredo v svojem dnevnem govoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruske poveljnike je obtožil norosti pri njihovih prizadevanjih za zavzetje Bahmuta in dodal, da bi zavzetje mesta za Rusijo pomenilo simbolično zmago.

“V Bahmutu se najbolj kaže norost ruskega poveljstva. Dan za dnem, že več mesecev, pošiljajo ljudi v smrt in intenzivno obstreljujejo okolico,” je dejal Zelenski in pri tem zatrdil, da kljub intenzivnosti spopadov ukrajinske sile uspešno branijo svoje položaje.

Intenzivnost spopadov v regiji je potrdil tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič, ki je opozoril, da so ruske sile nedavno izvedle osem ločenih napadov na Bahmut, vendar so bile vsakič potisnjene nazaj.

Mesto Bahmut leži ob glavni cesti, ki vodi do mest Slovjansk in Kramatorsk, ki sta prav tako pod ukrajinskim nadzorom. Strokovnjaki trdijo, da mesto samo po sebi ni strateško pomembno, če pa bi padlo v ruske roke, bi se bližnja mesta vrnila v doseg ruskega topništva, poroča BBC.

V okolici Bahmuta sicer delujejo tudi enote zasebne vojaške skupine Wagner, v okviru katere se bojujejo številni (po nekaterih podatkih naj bi jih bilo več tisoč) zaporniki, ki so bili v Rusiji zaprti zaradi ropov, posilstev, umorov in drugih zločinov in jih je Prigožin poklical v svoje vrste. Nekateri ukrajinski mediji poročajo, da naj bi oborožena skupina takšnih zaporniških Wagnerjevcev med napadom na Bahmut pobegnila. Od 12 pobeglih so ujeli samo tri, ostali pa so pobegnili najprej v Doneck, nekateri pa nazaj v Rusijo – nekateri naj bi se pojavili celo v Moskvi, kjer naj bi že že zagrešili dva umora in oropali trgovino.

Zelenski je medtem v svojem govoru poročal o uspehih ukrajinskih sil tudi v južni regiji Herson, kjer je Rusija pred dnevi odredila evakuacijo civilistov. Dejal je še, da ukrajinske sile krepijo svoje položaje povsod na fronti, zmanjšujejo zmogljivosti okupatorjev, uničujejo njihovo logistiko in pripravljajo dobre novice za Ukrajino.

Regijo Herson je po navedbah okupacijskih ruskih oblasti zapustilo že vsaj 70.000 ljudi, Arestovič pa je v sredo opozoril, da se ruske sile v regiji pripravljajo na svojo najtežjo bitko doslej in da so bili v regijo poslani tudi na novo mobilizirani ruski vojaki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine