12.9 C
Ljubljana
petek, 24 septembra, 2021

Najbolj razvpiti Katalonec napoveduje vrnitev v Belgijo

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki zadnje štiri mesece biva v Nemčiji, je danes sporočil, da se bo ta konec tedna vrnil v Belgijo. “Moja politična dejavnost bo imela sedež tam,” je dodal pred novinarji. Puigdemont se je za pot odločil po odločitvi Madrida, ki je prejšnji teden preklical mednarodni priporni nalog zanj.

 

Puigdemont, ki so ga s položaja odstavili po spodletelem poskusu odcepitve Katalonije oktobra lani, je takrat skupaj s še nekaterimi prav tako odstavljenimi sodelavci pobegnil v Bruselj. Konec marca so ga zaradi s strani Španije razpisanega pripornega naloga, aretirali v Nemčiji, čez katero se je v Belgijo vračal s Finske.

V Nemčiji so ga na podlagi varščine po nekaj dneh izpustili in na prostosti je čakal na odločitev nemškega sodišče glede izročitve Španiji, kjer mu očitajo upor in zlorabo javnih sredstev.

Sodišče v nemškem Schleswig-Holsteinu je prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa upora, ta teden pa je to odločitev preklicalo. Špansko vrhovno sodišče je medtem prejšnji četrtek umaknilo mednarodni priporni nalog zanj.

Puigdemont bo lahko tako potoval, kjer koli bo želel, le v Španiji ga še vedno čaka aretacija. Zaradi obtožbe o uporu bi ga lahko doletelo do 25 let zapora. Teoretično bi lahko v prostovoljnem izgnanstvu ostal 20 let, kolikor je zastaralna doba za obtožbo o uporu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine