8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Najbolj bizarna “ekologija” doslej: tole je storil severnokorejski režim

Piše: C. R. 

Severna Koreja je južni sosedi poslala še 600 balonov s smetmi, je danes sporočila južnokorejska vojska. Južna Koreja je najnovejšo provokacijo severne sosede označila za nerazumno in nizkotno ter Pjongjangu zagrozila s protiukrepi, če jih ne bo prenehal pošiljati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Seulu so ob tem poudarili, da je pošiljanje balonov s smetmi v nasprotju s sporazumom o premirju, ki sta ga Severna in Južna Koreja sklenili leta 1953.

Načelnik generalštaba južnokorejske vojske je javnost pozval, naj se ne približuje smetem, čeprav v njih za zdaj niso našli nevarnih snovi.

Po njegovih besedah je Pjongjang od torka proti jugu poslal približno 900 balonov, zadnji val je v Južno Korejo začel prihajati v soboto pozno zvečer. Kot je dodal, so danes dopoldne po krajevnem času identificirali okoli 600 balonov, od 20 do 50 na uro.

V najnovejši pošiljki balonov so med drugim cigaretni ogorki ter koščki odpadnega tekstila, kartona in plastike.

Baloni so pristali na severu Južne Koreje, odneslo jih je tudi do prestolnice Seul in na območje Gyeonggi, kjer živi skoraj polovica prebivalstva Južne Koreje.

Čeprav Pjongjang balonov k severni sosedi ni poslal prvič, nedavne pošiljke izstopajo po tem, da poleg propagandne vsebine prenašajo še smeti.

Tudi iz Južne Koreje na drugo stran meje večkrat poletijo baloni z vsebino, uperjeno proti severnokorejskemu voditelju Kim Jong-unu. Ti včasih prenašajo še denar, v Severni Koreji prepovedane medijske vsebine in druge predmete.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine