13.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Nagrajenec Deutsche Welle Blaž Zgaga nadaljuje z bolnim tvitanjem o Janezu Janši! Zbudi se in začne živeti Janšo, s tem pa gre tudi spat!

Piše: Domen Mezeg

“Bestseller teksti, lucidne analize, literarni vrhunci. Nagrajenec DW gre zdaj po Pulitzerja …” je nedavne “nepristranske” zapise novinarja Blaža Zgage, ki je v zadnjem letu zaslovel po tem, da je za svoj, ideološko profiliran novinarski aktivizem, uperjen proti vladi Janeza Janše, prejel nagrado Deutsche Welle, medtem ko se je v javnosti skušal prikazati kot žrtev vlade in premierja, komentiral raziskovalni novinar Bojan Požar. Ostali prejemniki nagrade naj bi bili tudi dejansko zatirani novinarji iz držav kot so: Venezuela, Zimbabve in Kambodža itd. 

Morda pa je res že čas, da novinar Blaž Zgaga prejme še Pulitzerjevo nagrado, kar niti ne bi več presenetilo, glede na to, kako močno mrežo so v tujini stkali slovenski “nepristranski” novinarji in njihovi tranzicijski kolegi iz levih političnih krogov. Mimogrede, Pulitzerjeva nagrada sicer velja za najvišje državno priznanje v ZDA za novinarski tisk. Poznavalci slovenskega medijskega prostora smo se 3. maja lahko samo čudili, ko smo na STA prebrali, da je “slovenski novinar Blaž Zgaga med 17 dobitniki nagrad nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora”. Deutsche Welle je nagrado podelil “vsem pogumnim novinarjem v svetu, ki so zatirani zaradi poročanja o pandemiji,” je sporočil njihov generalni direktor Peter Limbourg. “Prejemniki prihajajo iz 14 držav. Le Slovenija je članica Evropske unije.”

Pred časom pa je novinar Bojan Požar za oddajo Faktor na TV3 povedal nekaj zanimivih osebnih izkušenj z Zgago: “Nekaj sem sodeloval z njim. Zame je tudi napravil neke določene prispevke, obdelal neke določene teme, pri čemer je bilo zanimivo, da se ni nikdar želel javno izpostaviti. Zame je pripravil dva, tri prispevke, ampak ker so bila vpletena neka znana imena iz tranzicijske levice, ki jih je on sicer korektno preiskal, našel dokumentacijo, odkril določene nečednosti.  Ampak potem je to meni ponudil v objavo pod mojim imenom, zato ker se sam ni želel izpostaviti, kar nekaj pove o njemu.” Kot je še navedel Požar imata skupaj z Zgago določeno skupno zgodovino in ve in pozna njegov domet. Ob tem je izrazil presenečenje nad njegovo tovrstno aktivacijo v tujini, ki meji na čisto patologijo. “Nekaj se je z njim v tem času verjetno zgodilo, ker on v samem bistvu sedaj živi življenje Janeza Janše.”

“On na dan tvitne kakšnih 20, 30, 40, 50 tvitov samo o Janši. Zbudiš se in začneš živeti Janeza Janšo in s tem greš spat.” Najbolj absurdno pa je to, da nekdo, ki v enem letu ne napiše nobenega članka, morda enega, dobi novinarsko nagrado kot novinar leta s strani Deutsche Welle in povrhu vsega še 50 tisoč evrov. Kot je še navedel Požar, po njegovem prepričanju tovrstne zgodbe niso povsem nedolžne in so povezane z obveščevalnimi službami, s tajnimi operacijami. Tudi če pogledamo nekatere članke Zgage iz preteklosti, je mogoče trditi, da jih je bilo nemogoče sestaviti brez pomoči kakšne tuje močne obveščevalne službe. “Jaz mislim, da se danes ne moreš lotiti nekega močnega črnogorskega podzemlja, potem ko nekega urednika Nacionala v Zagrebu raznese bomba, ti kot Blaž Zgaga pa preživiš in se ima še naprej fino v Ljubljani. To v bistvu ne gre brez nekih obveščevalnih služb.” Zgaga po njegovem ni prototip nekega slovenskega novinarja, je nek vijak v neki vojni proti Janši, mogoče pa celo kakšni večji strateški vojni, ki se odvija v Evropi ali na Svetu.

“Po mojem mnenju je podelitev nagrade za svobodo govora Blažu Zgagi nekaj podobnega, kot bi Metodu Trobcu podelili nagrado za pravice žensk…!” 

Ob prejemu nagrade Zgage s strani DW pa so se na uredništvo časopisa vsula vprašana zaskrbljenih pripadnikov slovenske javnosti. Med drugim so razlogi za njihovo tovrstno odločitev zanimali poslanko v Evropskem parlamentu Romano Tomc, ki je svojo izkušnjo z DW pojasnila sledeče: “Dobila sem občutek, da jih ni dovoljeno vprašati nič. Vsako vprašanje očitno razumejo kot vmešavanje v medijsko svobodo. Sklepam lahko, da so njihovi postopki zelo netransparentni, sicer z odgovori ne bi imeli nobenih težav.” Oglasil pa se je tudi poslanec v slovenskem parlamentu Branko Grims, ki je stvar komentiral sledeče: “Da je Blaž Zgaga prejel nagrado Deutsche Welle za svobodo govora, dokazuje kvečjemu, da tisti pri Deutsche Welle ne razumejo slovensko… Po mojem mnenju je podelitev nagrade za svobodo govora Blažu Zgagi nekaj podobnega, kot bi Metodu Trobcu podelili nagrado za pravice žensk…!” Spomnimo: Metod Trobec je bil množični morilec, ki je pet žensk sežgal v krušni peči.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine