28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Nagrada Saharov letos beloruski opoziciji

Nagrada Saharov, ki jo podeljuje Evropski parlament, bo šla letos v roke beloruski opoziciji, je danes sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Kot je dodal ob tem, imajo na svoji strani nekaj, česar surova sila ne more poraziti: resnico. “Ostanite odločni in ne opustite svojega boja. Mi vam stojimo ob strani,” je dejal.

 

Prejemnika nagrade Saharov za svobodo misli za letošnje leto je Sassoli razglasil v plenarni dvorani v Bruslju. Ob tem je predstavnikom beloruske opozicije čestital za “pogum, vzdržljivost in odločnost proti veliko močnejšemu nasprotniku”, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobudo pogumnih žensk – na čelu s Svetlano Tihanovsko – ter uglednih osebnosti iz politične sfere in civilne družbe.

Sredi politične krize, v kateri se je država znašla po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta, opozicija zahteva odstop dolgoletnega predsednika Aleksandra Lukašenka. V državi redno potekajo protesti, ki so deležni brutalnega zatiranja s strani režima.

Belorusko opozicijo so za nagrado predlagale politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) in liberalcev (Renew) ter ločeno tudi Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Med finalisti so bili letos še okoljski aktivisti Guapinol v Hondurasu in nadškof Mosula Nadžib Musa Mišael. Nagrajenca je izbrala konferenca predsednikov, torej predsednik parlamenta in vodje političnih skupin.

Sassoli je danes posebej opozoril na nedavni uboj enega izmed finalistov, Arnolda Joaquina Morazan Eraza, ki je bil član skupine Guapinol, ki nasprotuje rudniku železovega oksida v Hondurasu. Pozval je k verodostojni, neodvisni in takojšnji preiskavi njegove smrti, odgovorni pa da morajo odgovarjati za svoja dejanja.

Evropski parlament nagrado Saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Slovesna podelitev nagrade bo 16. decembra.

Lani je nagrado prejel Ilham Tohti, ujgurski ekonomist, ki se bori za pravice zatirane muslimanske manjšine Ujgurov na Kitajskem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine