12.9 C
Ljubljana
petek, 22 oktobra, 2021

Nadškof Pizzaballa kristjane v Sveti deželi pozval, naj ostanejo v svojih mestih

Apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa je v pridigi med božično mašo v Betlehemu v ponedeljek zvečer kristjane pozval, naj ostanejo v krajih, kjer se je Jezus rodil, živel in umrl, in naj jih ne zapustijo. Pridigi je med drugim prisluhnil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

“Jezus je bil rojen v Betlehemu,” je dejal Pizzaballa med mašo v cerkvi sv. Katarine blizu bazilike Jezusovega rojstva, kjer naj bi se po prepričanju kristjanov rodil Jezus.

To ni bila le zgodovinsko-geografska indikacija, temveč božja odločitev, je poudaril. “Biti rojen tu, na določenem kraju, v mestu te dežele, je kar je Bog vedno želel,” je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Pizzaballa je še dejal, da ob praznovanju Kristusova rojstva v Betlehemu skupaj z angeli razglašajo ljubezen do Svete dežele in njenih mest. “Želimo se odzvati na klic, ki smo ga prejeli. Da smo tu kot arhitekti miru, preroki upanja, ki smo prepričani in prepričujemo priče k deljenju in dialogu,” je dodal.

“Z Jezusom želimo to deželo naseliti, ne zapustiti. Kajti naša mesta bodo brez kristjanov osiromašena in naši kristjani bodo brez svojih mest izgubili pot.”

Večina palestinskih kristjanov je morala namreč zaradi gospodarskih in političnih napetosti zapustiti Izrael in Palestino ter nov dom poiskati v bolj varnih, stabilnih in uspešnih mestih po svetu.

Pizzaballa je pred začetkom polnočnice nagovoril tudi palestinskega predsednika Abasa. Dejal je, da je ob vstopu v baziliko Jezusovega rojstva videl obnovljene mozaike na stenah cerkve. “Ko je umazanija enkrat odstranjena, lahko vidiš lepoto, ki se je skrivala spodaj,” je dejal in se s tem nanašal na politične napetosti v regiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine