10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nadškof Pierbattista Pizzaballa: Za božič ves svet zre v nas, v Betlehem

V Betlehemu, kjer je božič pričakalo na tisoče vernikov, je božično mašo opolnoči daroval nadškof Pierbattista Pizzaballa. Njegov govor je nosil sporočilo miru in odpuščanja. Slovesnosti v baziliki Jezusovega rojstva so se udeležili tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in predstavniki krščanskih veroizpovedi iz Izraela in s palestinskih ozemelj.

 

Pizzaballa, vodja jeruzalemskega latinskega patriarhata in najvišji predstavnik Rimskokatoliške cerkve na Bližnjem vzhodu, je pred polnočno mašo v torek popoldne vodil procesijo iz Jeruzalema v Betlehem. V mestu, ki velja za rojstni kraj Jezusa Kristusa, je bil sprevod, v katerem je sodelovalo okoli 40 vozil, deležen slovesnega sprejema, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Betlehemu se je tudi letos zbralo na tisoče vernikov in turistov z vsega sveta, da bi v rojstnem kraju Jezusa Kristusa pričakali božič.

Pizzaballa je v pridigi primerjal čas, ko je bil rojen Jezus Kristus, in sedanje življenje ljudi, ki se očitno ne zmorejo soočiti z ogromnimi socialnimi in ekonomskimi problemi v regiji.

“Ne pozabimo, da takrat, v Jezusovih časih ni bilo nič bolje kot danes. Bila je zasedba Rimljanov, bil je Herod in bili so različni centri moči. Konec koncev se človek od takrat ni veliko spremenil,” je dejal po poročanju dpa.

Kljub naštetim problemom pa nadškof vidi predanost in upanje za prihodnost. “Božič je zato, da slavimo upanje,” je opozoril.

“Za božič ves svet zre v nas, v Betlehem,” je še dejal Pizzaballa in izrekel pozdrav tudi vsem bratom in sestram v Gazi.

Ob božiču, za veliko nočjo drugem največjem krščanskem prazniku, bo najbolj slovesno danes v Vatikanu, kjer bo papež Frančišek imel tradicionalni nagovor in blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) z osrednjega balkona bazilike sv. Petra.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine