6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Nad oblaki: Sprehod skozi novo sezono SSG Trst

Piše: Lucija Kavčič

Slovensko stalno gledališče Trst se bo v tem letu po dveh letih epidemije končno vrnilo v običajne tirnice in za letošnjo sezono 2022/2023 pripravlja osnovni abonma večinoma hišnih uprizoritev, tri izbirne sklope in številna sodelovanja. Letošnji gledališki moto je »Nad oblaki«.

Osnovni program bo sestavljalo pet uprizoritev in koprodukcij ter gostujoča predstava, abonentom bodo na izbiro še trije sklopi večernih, popoldanskih, monodramskih predstav, ki jih bo sestavljalo devet uspešnih uprizoritev slovenskih gledališč. Izbrati bo mogoče tudi Družinski abonma, v sklopu katerega so štiri predstave za otroke. Kot so še zapisali pri Slovenskem stalnem gledališču Trst (SSG Trst), bo Gorica kot vedno imela svoj abonma z osmimi dogodki, SSG Trst pa bo na odrih slovenskih kulturnih društev navzoče z novo zunajabonmajsko predstavo in bo nadaljevalo vrsto plodnih sodelovanj na gledališkem, glasbenem in plesnem področju. O konceptu letošnjega programa SSG Trst je direktor SSG Danijel Malalan zapisal, da podoba nove sezone Slovenskega stalnega gledališča prikazuje modro nebo in oblake, med in nad katerimi letijo misli, želje, sanje gledališčnikov in njihovih gledalcev: »Nenavadno zrcalo je simbol in metafora ključnega elementa gledališke naracije, pahljača in cilinder pa izstopajoči moški ali ženski element, ki v stilu 19. stoletja namiguje na ‘rekvizite’ gledalcev. Za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovosti

Osrednji abonma

Program SSG Trst se bo začel s koprodukcijo SNG Nova Gorica in Glasbene matice z naslovom Kakor v nebesih Kaya Pollaka. Režiser Samo M. Strelec bo uprizoril priredbo scenarija istoimenskega filma »As It Is in Heaven« iz leta 2004, ki je bil nominiran za oskarja kot najboljši tuji film. Gre za zgodbo o uspešnem dirigentu, ki prekine svojo kariero in se vrne v rojstno vas na severu Švedske, kjer se njegovo življenje spremeni, ko pride v stik z lokalnim cerkvenim zborom. Na stoto obletnico rojstva Piera Paola Pasolinija bo spomnila predstava Jake Andreja Vojevca z naslovom Pina in Pierpaolo, ki jo bo tudi režiral, zgodba pa pripoveduje o prijateljstvu Piera Paola Pasolinija z violinistko Josipino Kalc, rojeno na Opčinah. Naslednja predstava z naslovom Nekaj v zraku v režiji Andželke Nikolić, ki tokrat prvič sodeluje s SSG Trst, je nastala na podlagi novele znanega avtorja Vladimirja Bartola. V zgodbi bodo gledalci sledili dinamiki poslovno-zasebnih odnosov v različnih uprizoritvenih žanrih. Uprizoritev Mario in Čarodej po romanu Thomasa Manna bo postavila na oder režiserka Ivana Djilas. Čarovnik iz zgodbe uporablja svoje mentalne spretnosti za oblast in nadzor nad svojim občinstvom. Za konec niza domačih uprizoritev pride še vedno aktualna pravljica za odrasle o razmerju med videzom in resnico ter o odnosu do avtoritete Cesarjeva nova oblačila Milana Jesiha po Hansu Christianu Andersenu. Koprodukcijo Cankarjevega doma in Mestnega gledališča Ptuj režira Luka Majcen. Osnovni abonmajski program bo kot običajno vključeval tudi gostujočo predstavo, ki bo tokrat starogrška klasika – Evripidove Trojanke. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje. Predstavo SNG Nova Gorica je režiral Jaša Kocelj.

Gostujoče predstave

Letos bodo v SSG Trst gostili enajst predstav osrednjih slovenskih gledališč: devet v izbirnih sklopih, dodatni dve v osnovnem abonmaju za Trst in v abonmaju za Gorico. Kot so še zapisali v SSG, se bo sklop nedeljskih popoldanskih predstav, ki ga zaznamuje zelena barva in naslov Upanje začel z glasbo Vlada Kreslina in Tea Collorija na koncertu romske in swing glasbe Momento cigano, ki bo nastal v sodelovanju z Glasbeno matico. Slovenska glasbena ustanova bo sodelovala SSG tudi pri prvi uprizoritvi te sezone Kakor v nebesih in je glavna pobudnica nove serije Glasbenih matinej. Prešernovo gledališče Kranj je producent naslednje predstave v gosteh z naslovom Kons: Novi dobi, ki je našla navdih v poeziji Srečka Kosovela in njegovem prepričanju, da se bo iz pepela vojne lahko rodila nova Evropa. Koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča Paloma bo predstavila humorno in nostalgično zgodbo tovarne, ki je proizvajala toaletni papir za vso nekdanjo Jugoslavijo. Naslednji sklop treh predstav je večerni in nosi naslov Mir ter bo obsegal najprej projekt Branka Završana za SLG Celje Bodi gledališče!, ki bo gostoval tako v Trstu kot v Gorici, kjer bo oktobra prvi v novi sezoni. Naslednja bo na vrsti koprodukcija SNG Nova Gorica in Anton Podbevšek Teatra o Kocbeku na osnovi monografije Andreja Inkreta z naslovom In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek. HNK Ivana Zajca na Reki bo gostovalo s plesno predstavo Mediteranska trilogija s tremi koreografijami po glasbi Stravinskega, Pergolesija, Debussyja in Ravela. Sklop predstav z naslovom Svoboda bo rezerviran za monodrame in se bo začel s projektom igralke Polone Vetrih za SNG Drama Ljubljana Ne pozabite na rože, ki obravnava misli in čustva igralke v pokoju, ki se spominja mnogih trenutkov sijajne kariere. Protagonistka znane monodrame Človeški glas francoskega dramatika Jeana Cocteauja o zapuščeni ženski, ki pri telefonu pričakuje zadnji klic nekdanjega ljubimca bo Helena Peršuh. Potem bo sledila še zabavna predstava Špas Teatra Večno samska, v kateri bo Tina Gorenjak popeljala gledalce skozi svojo tragikomično odisejado iskanja ljubezni. Za abonma v Gorici je predvidena še ena gostujoča predstava, in sicer iz furlanskega gledališča Teatri Stabil Furlan, ki v SSG gostuje prvič, in to s predstavo Se vivrò, dovrò pur tornare o navezanosti Piera Paola Pasolinija na deželo, ki ga je sprejela v poletjih njegove mladosti, in odnos do jezika njegovih prvih izdanih pesniških stvaritev. Goriško sezono bosta dopolnila še dva posebna dogodka v izvedbi Kulturnega doma in KC Lojze Bratuž. V slednjem bo 18. decembra 2022 ob 18. uri božični koncert z naslovom Moja duša poveličuje Gospoda – zgodba o oznanjenju in rojstvu. Nastopili bodo inštrumentalisti in pevci iz goriških zborov, na programu pa bodo slovenske adventne in božične pesmi ter Magnificat Johanna Sebastiana Bacha.

 Predstave izven

 SSG Trst bo v novi sezoni ponudilo tudi nekaj svežih in tematsko aktualnih predstav za izven in v navezavi na Glasbeno matico, društvo Razseljeni in gledališče Miela. Društvo Actis bo poskrbelo za gostujoče plesne predstave, tržaški Pen Club pa za dramske predstave. SSG bo poleti v koprodukciji z gledališčema La Contrada in Miela v okviru širšega projekta Občine Trst Trieste Estate priredilo cikel Let’s Play na vrtu muzeja Sartorio v Trstu. Za poletje se pripravlja tudi premiera zunaj abonmaja, ki bo 27. julija na Proseku in bo poklon SSG, 120-letnici Dramatičnega društva in stoti obletnici smrti Jake Štoke. Gre za burko tega kontovelskega vsestranskega ustvarjalca z naslovom Anarhist, ki bo tokrat v režiji režiserke Jasmin Kovic zaživela kot Koralna predstava, ki uprizarja zasedanje vaškega odbora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine