8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Nad Moskvo prestregli najmanj tri brezpilotna letala – ukrajinske sile pred Bahmutom

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Dve brezpilotni letali so prestregli na nebu nad moskovsko regijo in eno v sosednji regiji Kaluga, je v torek poročala ruska državna tiskovna agencija TASS. Droni se ne glede na njihov (ne)dokazan izvor sicer pogosto uporabljajo za namene eskalacije.

Rusija Ukrajino obtožuje napada z brezpilotnimi letali na Moskvo in okolico, ki je prekinil lete na enem od glavnih letališč v prestolnici. Na nebu nad moskovsko regijo so prestregli najmanj tri brezpilotna letala – vključno z dvema le 30 km jugozahodno od Kremlja, so sporočile ruske tiskovne agencije. En dron je bil odkrit v sosednji regiji Kaluga.

Pristanki in vzleti na moskovskem letališču Vnukovo so bili v torek zgodaj za nekaj ur omejeni, številna letala so bila namreč preusmerjena na druga letališča. “V tem trenutku so napade odbile sile zračne obrambe,” je po poročanju Jerusalem Post prek Telegrama sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin“Vsi odkriti droni so bili odstranjeni.” “Poskus kijevskega režima, da napade območje, kjer je civilna infrastruktura vključno z letališčem, ki mimogrede sprejema tudi tuje lete, je še eno teroristično dejanje,” je ob tem izjavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova. Kijev obtožb Rusije ni komentiral.

V ponedeljek so v mestu Sumi v severovzhodni Ukrajini zaznali štiri ruska brezpilotna letala iranske izdelave Shahed-136. Napad je po poročanjih poškodoval dve stanovanjski hiši. V napadu brezpilotnika so umrle tri osebe, 18 oseb pa je utrpelo poškodbe. Trije poškodovani so še na zdravljenju v bolnišnici. Eden je še na intenzivni negi, druga dva pa izven življenjske nevarnosti, navaja Kyiv Independent. Druge žrtve so se po oskrbi zaradi lažjih poškodb že vrnile domov, med njimi tudi petletni otrok.

Medtem pa ukrajinski vojaki prevzemajo nadzor nad deli ozemlja v regiji Bahmut, ki je bilo okupirano s strani ruske vojske. Posnetki, ki so se pojavili na družabnih omrežjih, kažejo, da so vrnitve veseli.

 

Ukrajinske sile so izvedle protiofenzivne operacije na vsaj štirih delih fronte in v ponedeljek, 3. julija, in nekoliko napredovale. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je izjavila, da ukrajinske sile nadaljujejo s protiofenzivnimi operacijami na območju Bahmuta, na zahodnem mejnem območju regij Doneck in Zaporožje in v zahodnem delu Zaporožja.

Po besedah Maljarjeve so ukrajinske sile ponovno zavzele devet kvadratnih kilometrov ozemlja v vzhodni Ukrajini, geolocirani posnetki pa kažejo, da so ukrajinske sile napredovale jugozahodno od Bahmuta, navaja Institute for the Study of WarNamestnica ukrajinskega obrambnega ministra je tudi povedala, da so ukrajinske sile v preteklem tednu ponovno zavzele tudi 28,4 m² v južni Ukrajini.

Vir: ISW

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine