21.1 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

Nacionalni zbor prejel v celoti največ glasov na volitvah v Franciji, Francoze izigrala levica s pomočjo Macrona

Piše: A. S.

Nacionalni zbor je na francoskih volitvah pristal šele na tretjem mestu, vendar pa je kljub temu dobil več kot 50 novih poslanskih sedežev. Prav tako je dobil več glasov od »zmagovalke«, leve Nove ljudske fronte in od Macronovega zavezništva Ensemble, ki je pristalo na drugem mestu. Vendar pa sta manipulacija drugih dveh zavezništev in dvokrožnega volilnega sistema povzročili zmago levice in poraz Nacionalnega zbora, ki je sicer postal največja posamezna stranka v parlamentu.

Zaradi večinskega dvokrožnega volilnega sistema in dogovora med Macronovim zavezništvom ter Novo ljudsko fronto, da se umaknejo v drugem krogu kandidati, ki so bili na tretjem mestu – umaknjenih naj bi bilo več kot dvesto kandidatov – ter se tako v boju proti desnici vsi osredotočijo na izvolitev nasprotnikov Nacionalnega zbora, je uspelo zmagati Novi ljudski fronti.

Kljub temu je Nacionalni zbor vsega skupaj prejel 37,3 odstotka glasov, medtem ko jih je Nova popularna fronta prejela kar dobrih deset odstotkov manj, namreč 26,9 odstotka, Macronovo zavezništvo pa 22,3 odstotka. Vendar pa so očitno glasovi Nacionalnega zbora razpršeni po celi Franciji, medtem ko so zaradi koncentracije volivcev v določenih okrožjih levičarji in liberalci prejeli več sedežev. Nacionalni zbor je vsega skupaj osvojil dobrih deset milijonov glasov, Nova ljudska fronta slabih sedem milijonov, Macronov Ensemble pa šest in pol milijonov.

Nacionalni zbor bo imel v novem parlamentu 143 poslancev, medtem ko jih je imel prej samo 89. Nova ljudska fronta bo imela koz zmagovalka 179 sedežev, Ensemble pa 157 sedežev. Seveda pa še ni jasno kdo bo predsednik nove vlade, saj je Macron zaenkrat zavrnil odstop trenutnega premierja Attala, s čemer očitno zavlačuje s svojo nalogo izbire novega premierja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine